Alternatif Protein Kaynaklarına İlişkin Gelişmeler, Mevzuat ve Denetim

Alternatif Protein Kaynaklarına İlişkin Gelişmeler, Mevzuat ve Denetim
Küresel düzeyde artan nüfusun yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi amacıyla gıda arz güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliği etkilerinin azaltılması ve biyoçeşitliliğin korunması için sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda sistemleri stratejik önem arz etmektedir. Gıda sistemini yeniden şekillendirmek için artan dünya nüfusunun protein talebini karşılayacak alternatif kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bölümde, geleneksel gıdalara alternatif olarak sunulan ve sağlık, etik, kültürel, düşük karbon ayak izi, hayvan refahı gibi nedenlere bağlı olarak tüketimi küresel düzeyde artma eğiliminde olan, bitki bazlı süt ve et ürünleri alternatifleri ile yeni/yenilikçi gıda kategorisinde kabul edilen hücre kültürü bazlı et, biyoteknoloji ürünleri, tek hücre proteinleri,makroalgler ve yenilebilir böceklerle ilgili dünyadaki son gelişmelere ve teknolojilere değinilmiştir. Bu kapsamda alternatif protein kaynaklarına dair başta Avrupa Birliği (AB) Yeni Gıdalar Düzenlemesi ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer bazı ülkelerdeki mevcut politika, mevzuat düzenlemeleri ve denetim sistemleri ile özellikle tüketiciyi ilgilendiren etiketleme düzenlemeleri hakkında karşılaştırmalı bilgilere yer verilmiştir.