Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi Bold Luvsandorj; Türk ve Moğol dilleri, bunların arasındaki bağlantılar, Göktürk kitabeleri ve özellikle Uygur-Uranhay ve Sayan dilleri üzerine çalışmaları, Bükreş Üniversitesi Öğretim Üyesi Viorel Panaite  ise Osmanlı uluslararası hukuk düşüncesi, özellikle savaş ve barış hukuku ve Ahdnamaler üzerine çalışmaları dolayısıyla TÜBA 2018 Akademi Ödülü’nü almaya hak kazandılar.

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Singapur NanoBio Lab’dan Jackie Y. Ying  biyomedikal, kataliz, enerji ve ileri malzeme uygulamaları; nano yapılı malzeme ve sistemlerin sentezi ve çeşitli uygulamalarının geliştirilmesi çalışmaları dolayısıyla TÜBA 2018 Akademi Ödülü’ne layık görüldü.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ares Pharmaceuticals’ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos’un Executive Medikal Direktörü Fatih Mehmet Uçkun; CD19 antijenine yönelik yeni tedavi yöntemlerinin kötü prognozlu lösemi ve lenfomada yararlı olabileceğini gösteren çalışmaları üzerine TÜBA 2018 Akademi Ödülü’ne sahip oldu.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Akademi Ödülü Sahipleri
Prof. Dr. Bold Luvsandorj
1947 yılında Moğolistan’da doğdu. Moğolistan Bilimler Akademisi Dil ve Edebiyat Enstitüsü’nde 1971 yılından beri çalışan Prof. Luvsandorj; Moğol Dili, Türk Dili ve genel olarak da Altay dillerini ilgilendiren ilk çalışmalarından sonra Moğolca, Uygur-Uranhay ve Sayan Türkçesinin tarihi ilişkilerini değerlendiren incelemeleriyle alanını geliştirdi. Luvsandorj’un, Moğolistan Halk Cumhuriyeti’nde konuşulan Türk dili ve diyalektleri; Modern Moğol dillerindeki Türkçe sözcükler ve bunların filolojik önemlerini konu alan ve temel referanslar olarak değerlendirilen eserleri bulunuyor. Göktürk kitabeleri ve bunların metodolojisi üzerine çalışmaları literatüre ciddi katkılar getiren, Moğolcanın bugüne kadar yayımlanmış en kapsamlı sözlüğünün bilim koordinatörü ve baş editörü olan Luvsandorj, leksikoloji çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Moğolistan Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi olan Profesör Luvsandorj, Moğolistan’ın en yüksek devlet madalyası olan Kutup Yıldızı Nişanı sahibidir.

Prof. Dr. Viorel Panaite
1996 yılında Bükreş Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1991 yılında Romanya Akademisi’nde araştırmacı olarak göreve başladı. Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi’nde lisansüstü direktörü ve Osmanlı Tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Viorel Panaite, Romanya Akademisi Güneydoğu Avrupa Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olarak çalışıyor. 1994 yılından beri Bükreş Üniversitesi’nde İslam ve Osmanlı Tarihi profesörü olan Panaite; Floransa Avrupa Enstitüsü, Washington Folger Shakespeare Kütüphanesi, Paris Sosyal Bilimler İleri Çalışmalar Fakültesi (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) ve Princeton Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen kuruluşlarında Misafir Araştırmacı ve Öğretim Üyesi olarak bulundu. Profesör Panaite Romanya’nın en prestijli ödüllerinden Nicolea Iorga Ödülü sahibidir.

Fen ve Mühendislik Bilimleri Akademi Ödülü Sahibi
Prof. Dr. Jackie Y. Ying 
Tayvan'da doğan, Singapur ve New York’ta büyüyen Prof. Ying; New York Cooper Union Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1987’de mezun oldu. Doktorasını Princeton Üniversitesi’nde malzeme kimyası konusunda yaptı. Doktora sonrası çalışmalarını Prof. Herbert Gleiter’in laboratuvarında (Institute for New Materials, Saarbrücken, Germany) yeni malzemeler geliştirme konusunda gerçekleştirdi. Başarılı çalışmalarından dolayı 1992 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kimya Mühendisliği Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 35 yaşında bölümün o zamana kadar en genç profesörü oldu. Halen Singapur Biyomühendislik ve Nano Teknoloji Enstitütüsü İcra Direktörü olan Ying’in 180’den fazla patenti var. Professor Ying İngiltere Kraliyet Kimya Cemiyeti ve Almanya Ulusal Bilimler Akademisi (Leopoldina) üyesidir. Çok sayıda ödül alan Ying, Mustafa Prize sahibidir.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri Akademi Ödülü Sahibi
Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçkun
Ortaokul ve lise eğitimini 1977’de İstanbul Alman Lisesi’nde okul birincisi olarak tamamladı. Alman hükümetinin bursuyla tıp eğitimini 1983’te Almanya Heidelberg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldı. ABD Minnesota Üniversitesi’nde “İmmunoloji and Kemik İliği Nakli” doktora sonrası araştırmacı eğitimini, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Dalı’nda uzmanlık eğitimini ve Çocuk Onkolojisi üst uzmanlık eğitimini bitirdi. ABD Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1995-1997 yılları arasında Biyoterapi Enstitüsü’nün başkanlığını ve 1997-2008 seneleri arasında da yine Minnesota’da Hughes Institute’nün başkanlığını yaptı. Prof. Uçkun, 2009-2015 yılları arasında Los Angeles Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde profesör olarak çalıştı ve aynı üniversitenin Çocuk Kanser Merkezi’nde Lösemi-Lenfoma Araştırma Bölüm Başkanı olarak bilimsel çalışmalarını sürdürdü. 2008-2016 yılları arasında ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nün Nanoteknoloji Programı’nda liderlik pozisyonlarında görev aldı. Prof. Uçkun, kanser ilacı ve yeni kanser tedavi yöntemleri geliştirme çalışmalarına 2015 yılından bu yana Ares Pharmaceuticals’ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos’un Executive Medikal Direktörü olarak devam ediyor. Profesör Uçkun, Amerikan Lösemi Cemiyeti, Sedat Simavi Vakfı ve TÜBİTAK Teşvik ve Bilim Ödülleri sahibidir.