Alternatif Gıda Kaynakları: Beslenme ve Sağlık Gerekçeleri

Alternatif Gıda Kaynakları: Beslenme ve Sağlık Gerekçeleri
Sağlığı korumak ve kaliteli yaşam için tüketicilerin bitkisel besinlere yönelmeleri, dünyanın artan nüfusu için yeterli besinin sağlanması, ormanlar, nehirler ve su gibi doğal kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği, vejetaryenler için daha fazla besin çeşitliliğinin sağlanması ve etik değerler gibi birçok nedenle son yıllarda besinlerin ve beslenme alışkanlıklarının/modellerinin yeniden gözden geçirilmesi konusu gündeme gelmiştir. Bu bağlamda sürdürülebilir besin ve beslenme modellerine olan ilgi de artmıştır. Hayvansal kaynaklı besinlerin, bitkisel kaynaklı besinlerle değiştirilmesi ile hem insan hem de gezegen sağlığının korunacağına işaret edilmektedir. Bu noktada az bilinen tahıllar ve baklagil türleri ile mantarlar, böcekler, su bazlı bitkiler-mikroalgler, yapay et gibi alternatif besinlere ihtiyaç duyulmaktadır. Alternatif besinlerin sürdürülebilir beslenmedeki rolleri ile insan ve gezegen sağlığı üzerine muhtemel etkileri konusunda yararlı bilgiler yanında bazı endişeler de mevcuttur. Bu derleme makalede alternatif besinlerin beslenme ve sağlık gerekçeleri irdelenmiştir.