Gıda, Su kaybı ve İsrafı

Gıda ve Su İsrafı’nın Sosyoekonomik Boyutu - İslamî Perspektiften Bir Analiz

Bu çalışmanın amacı, gıda/su kıtlığını ve israfını sosyoekonomik boyutlar ile ilişkilendirerek incelemek ve israfın engellenmesine dair çeşitli öneriler sunmaktır. Yaşadığımız dünyada bir yanda yetersiz beslenme ve açlık ile mücadelede bulunurken diğer tarafta ise her geçen gün artan gıda ve su israfı söz konusu olmaktadır. Her türlü eylemde aşırılığı ifade eden israf kavramı bireysel ve toplumsal yaşamda hayatı zorlaştıran bir olgudur. Bu nedenle de İslam dini insanları israf noktasında uyarmakta, israfa karşın itidalli ve iktisadî davranmaya teşvik etmektedir. Bu meyanda Kur’ân-ı Kerîm’de pek çok ayette israf kavramı, israf ile eş ve zıt anlamlı kavramlar kullanılarak bireylerin konuya dikkati çekilmektedir. İsraf; inanç, dav-ranışsal ve üretim-tüketim boyutu gibi birçok alanın içinde kendine yer bulabilmektedir. İsrafın en yaygın yaşandığı alanlardan biri gıda ve su başta olmak üzere üretim ve tüketim noktasıdır. Dünyada herkes için yeterli miktarda gıda üretilmesine rağmen paylaşımda ya-şanan sorunlar yüzünden maalesef hala pek çok insanın yeterince gıdaya ulaşımı mümkün olamamaktadır. Bu sorunun önüne geçmenin en önemli adımlarından birisi de israfın en-gellenmesinden geçmektedir. İsrafın engellenebilmesi için öncelikli olarak israfa neden olan sorunlar tespit edilmelidir. Söz konusu sorunlardan bazıları; yeri dünyevileşme ile doldurul-mak istenen inanç boşluğu, pazarlama/reklam destekli tüketim anlayışı ve sosyal medya tara-fından fonlanan moda endüstrisi gibi maddeler sayılabilir. Ayrıca israfın önüne geçebilmek için onun yıkıcı etkilerinin farkına varılması da önemli bir adımı oluşturmaktadır. Hülasa, israfla mücadelede bireysel, toplumsal, ulusal ve küresel çalışmaların birlikte, koordineli ola-rak sürdürülmesi sorunun çözümü için bir hayli önem arz etmektedir.

Prof. Dr. Abdulmuttalip Arpa
DOI: 10.53478/TUBA.978-625-6110-08-3.ch04