TÜBA Üyelerine ‘TÜBİTAK 2014 Yılı Bilim ve Teşvik Ödülleri’

TÜBA Üyelerine ‘TÜBİTAK 2014 Yılı Bilim ve Teşvik Ödülleri’

TÜBA Asli Üyesi ve aynı zamanda Konsey Üyesi olan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, ‘Nöroendokrinoloji alanında kafa travmasına bağlı nöroendokrin değişiklikler’ konusundaki, ODTÜ Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Timur Doğu ise ‘Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği’ alanındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle ‘TÜBİTAK 2014 Bilim Ödülü’ne layık görüldüler. Ayrıca 2008 TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan, 2009 TÜBA-GEBİP Üyeleri; Doç. Dr. Mehmet Cansev, Doç. Dr. Bahar Rumelili Sancak, Doç Dr. Emrah Ünalan, 2010 TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Emrah Özensoy, 2012 TÜBA-GEBİP Üyeleri; Doç. Dr. Mustafa Şahmaran, Yrd. Doç. Dr. Tamer Uyar ve 2014 TÜBA-GEBİP Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülend Ortaç da, ‘TÜBİTAK 2014 Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu.

2014 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü’ne ilişkin değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2014 yılında 3 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi. Bu yıl için TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verilmedi.

Ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş, hayattaki bilim insanlarına verilmekte olan Bilim Ödülü için 2014 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulmuş bulunan Özel Ödül, yurt dışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2014 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Teşvik Ödülü, yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2014 yılı ödül miktarı 20.000 TL, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Bilim Ödülü

Mühendislik Bilimleri

Prof. Dr. Timur DOĞU
Alanı: Kimya Mühendisliği – Proses ve Reaktör Tasarımı
“Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği alanında, gözenekli katı katalizörlerin kullanıldığı proseslerde kütle ve ısı transfer etkileri, katalitik olmayan gaz-katı heterojen reaksiyon sistemleri için geliştirilen yeni modeller, çevreye duyarlı yeni ürün ve prosesler için katalitik yaklaşımlar, alkollerden ve sentez gazından alternatif motorlu taşıt yakıtları ve değerli kimyasalların üretimine yönelik kinetik çalışmalar, hava su ve toprak kirleticilerinin giderilmesi ve mezo-gözenekli yeni katalizörlerin geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verildi.

Sağlık Bilimleri

Prof. Dr. H. Fahrettin KELEŞTEMUR
Alanı: İç Hastalıkları, Endokrinoloji
“Nöroendokrinoloji alanında kafa travmasına bağlı nöroendokrin değişiklikler konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verildi.

Sosyal Bilimler

Prof. Dr. Zeynep AYCAN
Alanı: Psikoloji
“Psikoloji alanında Kültürlerarası Endüstri ve Örgüt Psikolojisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verildi.

Özel Ödül

Temel Bilimler
Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu
Alanı: Ekoloji, Ornitoloji ve Doğa Koruma Bilim
“Ekoloji, doğa koruma biyolojisi (conservation biology), çevre bilim, ornitoloji ve yaban hayatı biyolojisi alanlarındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Özel Ödül verildi.

Sağlık Bilimleri

Prof. Hayat Önyüksel
Alanı: Eczacılık ve Biyomühendislik
“Kanser tedavisi alanında kansere karşı yeni hedeflendirilmiş nanoilaç konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Özel Ödül verildi.

Teşvik Ödülü

Temel Bilimler
 
Yrd. Doç. Dr. Bülend Ortaç
Alanı: Fizik
“Lazer teknolojisi alanında yüksek performanslı doğrusal ve femtosaniye – nanosaniye sürelerde atmalar üreten fiber lazer sistemlerinin geliştirilmesi, lazer sistemlerinde kullanılan kritik elemanların dizaynı, üretilmesi ve bu sistemlerin katı ve biyolojik malzemelerin karakterizasyonu, modifikasyonu ve nanoteknoloji alanlarında uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Emrah Özensoy
Alanı: Kimya
“Kimya alanında heterojen katalizörlerin atomik ölçekteki yüzey kimyası ve katalitik süreçlerin çalışma mekanizmalarının moleküler spektroskopik yöntemlerle, gerçek zamanda/yerinde (in-situ) çözümlenmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Prof. Dr. Okan Zafer Yeşilel
Alanı: Kimya (Anorganik Kimya)
“Koordinasyon kimyası alanında metal-organik kafes yapılar (MOF), gaz Adsorpsiyon ve gaz ayırımı, kovalent olmayan etkileşimler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Mühendislik Bilimleri

Prof. Dr. Özgür Barış Akan
Alanı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği
“Haberleşme kuramı ve haberleşme ağları alanında gelecek-nesil haberleşme ağları, kablosuz haberleşme ve sensör ağları, nano haberleşme ve nano-ağlar konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Yrd. Doç. Dr. Özgür Ergül
Alanı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği
“Elektromanyetik dalgalar alanında bilişimsel elektromanyetik ve sayısal hesaplama konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Önder Özgener
Alanı: Makine Mühendisliği
“Makine Mühendisliği alanında yenilenebilir enerji teknolojileri ve termodinamik konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Doç. Dr. Mustafa Şahmaran 
Alanı: İnşaat Mühendisliği
“Yapı Malzemeleri Alanında sürdürülebilir kalkınma için yeni nesil yüksek performanslı, çevre dostu ve hasarını kendiliğinden onarabilen çimento bağlayıcılı kompozitlerin geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Yrd. Doç. Dr. Tamer Uyar
Alanı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
“Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji alanında Fonksiyonel nanoliflerin geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan
Alanı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
“Malzeme bilimi ve nanoteknoloji alanında nanotellerin elektronik cihazlarda kullanılması konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Sağlık Bilimleri

Doç. Dr. Mehmet Cansev
Alanı: Tıbbi Farmakoloji
“Sinir Bilimleri alanında Alzheimer hastalığının tedavisinde “Tıbbi Beslenme (Medical Nutrition)” kavramının yerleştirilmesi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Doç. Dr. Mehmet Kanbay
Alanı: İç Hastalıkları, Nefroloji
“Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda hiperüriseminin böbrek hastalığının progresyonunda, kardiyovasküler hastalıkların gelişimindeki rolü ve kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde kardiyovasküler hastalıkların nedenleri ve risk yönetimi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Prof. Dr. A. Mecit Kantarcı
Alanı: Radyoloji
“Kardiyovasküler sistem ve karaciğerin Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans görüntüleme ile noninvaziv görüntülenmesi ile karaciğer ve böbrek transplantasyonu radyolojisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
 
Sosyal Bilimler
 
Doç. Dr. Fuat Balcı
Alanı: Deneysel Psikoloji
“Deneysel psikoloji ve davranışsal sinirbilim alanında zaman algısı, karar verme ve depresyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Bahar Rumelili Sancak 
Alanı: Uluslararası İlişkiler
“Uluslararası İlişkiler alanında kimlik kuramları ve Avrupa Birliği çalışmaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verilmiştir.

İlgili Fotoğraflar