TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Ahi Evran Üniversite açılış dersini verdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Ahi Evran Üniversite açılış dersini verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Kırşehir Garnizon Komutanı J. Alb. Türker Yılmaz, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin, Kırşehir Başsavcı Vekili Fuat Urman, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Kırşehir Emniyet Müdürü Mustafa İncebay, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Müslim Kılıçaslan, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Üniversitenin 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Dersini TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar verdi. Acar, Ahi Evran Veli’yi anarak başladığı konuşmasında Türkiye’nin bilimsel alandaki hedefleri ile eğitim ve bilginin özellikle yenilikçiliğin önemine vurgu yaptı. “İnovasyon” yerine “yenilikçilik” kelimesini kullanmayı tercih ve tavsiye ettiğini belirten TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ülkenin gelişmesi ve iddia sahibi olması için anadilinin bilim dili olarak gelişmesi ve yaygınlaşması şarttır.  Ana dilimiz olmazsa bilim üretme potansiyelimiz sınırlı kalacak. Dünyada ön sıralarda yer almanın yolu yenilikçilikten geçiyor. Yeni teknoloji üretmeden 1. sınıf olamayız. Burada üniversitelere çok büyük görevler düşüyor.” Üniversitelerin bilimsel ve teknolojik yenilikler üretebilmeleri için teşviklerin arttırıldığını belirten Acar, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam’ın üniversitemizdeki gelişmelere ilişkin verdiği bilgilerin de bu anlamda sevindirici olduğunu kaydetti. Türkiye’nin iyi bir üniversitesi olamadan dünyanın iyi bir üniversitesi olunamayacağını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Evrensel düzeyde bilimsel faaliyet ve üretim elbette önemli, ama ülkemizin ihtiyaç ve sorunlarının giderilmesine önem ve öncelik vermemiz gerektiği de açık bir gerçektir. Biz kendi sorun ve ihtiyaçlarımıza öncelik ve önem vermezsek, bu sorunları bilimsel olarak ele alan ve değerlendiren dış aktörler, sorunları yönetmeye başlar.” Dedi.

Türkiye’nin ve milletimizin yaklaşık 200 yıldır uluslararası yarışta kaybeden tarafta olduğunu, bunun Ülkemizde her alanda özgüven ve motivasyon kaybına da yol açtığını, Türkiye’nin layık olduğu yere gelebilmesi için bu kaybın giderilmesinin gerektiğini belirten Acar, “Geçmişimizi unutursak, tarihsel birikim ve tecrübemizden koparsak, özgüven eksikliğini gideremeyiz. Bu bakımdan, geçmişimizi bilmek ve öğrenmek zorundayız.” Diye devam etti. TÜBA ve faaliyetleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, kurumun 1993 yılında kurulduğunu ve Batı tipi bir akademi olduğunu belirtti. TÜBA’nın bilim insanlarını takdir kurumu olduğunu ve bilim insanlarını üye yapma, başarılı bilim insanlarını ve eserlerini ödüllendirme, burs, destek ve danışmanlık hizmeti verme gibi görevlere sahip olduğunu belirten Acar, TÜBA’nın proje, program ve çalışma grupları hakkında da bilgi verdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuşmasını öğrencilere, milletimize ve kendilerine güvenmeleri, kendilerini her yönde geliştirmeleri, yurt içi ve yurt dışı değişim programlarına katılmaları ve mutlaka yabancı dil öğrenmeleri yönünde tavsiyelerde bulunarak bitirdi.

 

Tören sonrasında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Rektör Prof. Dr. Kudret SAYLAM'ı makamında ziyaret etti.