TÜBA’dan Uluslararası Konferans: “Global Transformations and Türkiye”

TÜBA’dan Uluslararası Konferans: “Global Transformations and Türkiye”

TÜBA Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu “Global Transformations and Türkiye (Küresel Dönüşümler ve Türkiye)” adlı konferansı 18-20 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünde gerçekleştirecek.

Dünyanın son dönemde geçirdiği önemli değişimlere ve bu değişimlerin Türkiye üzerindeki etkilerine odaklanan “küresel dönüşümler“ temalı İngilizce konferans; akademisyenler, politika yapıcılar ve genel kamuoyu için geniş bir çerçeve sunmayı amaçlıyor. Günümüzün küresel dönüşümleri, kültür, medeniyet ve kimlik, savaş, barış ve çatışma çözümü, göç, mülteciler ve insani güvenlik, siber güvenlik, enerji güvenliği ve tedarik zincirlerinin güvenliği, yeni diplomasi kanalları ve bilim diplomasisi, diplomasi ve etkileşimlerde yükselen teknolojiler, yapay zeka ve küresel eşitsizlikler, adil düzen gibi konular 14 farklı başlıkta düzenlenecek olan panellerde tartışılacak. Bu başlıklar arasında değişen dünyada diplomasi ile güvenlik ve strateji, hibrit savaş ve dünya siyasetinde devlet dışı aktörler, siber davranış ve yapay zekanın zorlukları yer alıyor.

Konferansın ilk konuşmacısı uluslararası ilişkiler literatürüne dünyada önemli derece katkıda bulunan Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Siba N’Zatioula Grovogui “Imaginaries of International Society: Cross-Roads From ‘Rome, ‘Serendippo’ and ‘Yalta’’yı (Uluslararası Toplum Tahayyülleri: 'Roma, 'Serendippo' ve 'Yalta'dan Kesişen Yollar) anlatacak.

Konferansın Genel Panelinde; Columbia Üniversitesi’nden TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Jeffrey David Sachs “Türkiye, Sustainable Development, and the New World Economy” (Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeni Dünya Ekonomisi), Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahar Rumelili “Navigating Subjectivity in the Age of Anxiety: An Existentialist Perspective on post-2010 Turkish Foreign Policy” (Kaygı Çağında Öznellikle Hareket Etmek: Varoluşçu Bir Perspektiften 2010 Sonrası Türk Dış Politikası”) ve Manchester Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oliver Richmond ise “Barışı Sağlamada Çıkmaz Nokta: Uluslararası Düzende Çok Kutupluluğun Ortaya Çıkışı İçin Olgunlaşmak”ı anlatacak.

20 ülkeden 70’e yakın konuşmacı bir araya geliyor.
Teknolojinin hızla getirdiği ivme ile küresel dönüşümlerin 2000’li yıllıların başından itibaren daha da hızlandığına dikkati çeken TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, son beş yüz yılda meydana gelen gelişmeler ve etkileşimlerin daha önceki dönemlerle kıyaslanamayacak kadar büyük olduğunu ve son yıllarda daha da hızlandığını söyledi. Başkan Şeker şöyle devam etti “Yeni icatlar, ulaşım ve telekomünikasyon teknolojilerindeki artan hız ile dünya gerçekten de "küresel bir köy" haline geldi ve bu da uluslararası ilişkilerin hem teoride hem de pratikte doğasının değişmesine yol açtı. Sanal uzay, dijital iletişim, yapay zekâ, insan güvenliği ve siber güvenlik, geleneksel olmayan diplomasi kanalları, sürdürülebilirlik gibi 20-30 yıl önce hem akademisyenlerin hem de kamuoyunun gündeminde olmayan yeni kavramlar ve konular ortaya çıktı. Öte yandan, savaş, devletlerin ve devlet dışı aktörlerin artan yıkıcı kapasitesi, göç, enerji güvenliği gibi geleneksel-konvansiyonel kavramlar ve meseleler hala varlığını ve uluslararası ilişkiler üzerindeki baskısını sürdürüyor. Kıtaların kesişme noktasında yer alan Türkiye, her zaman küresel dönüşümlerin etkisi altında kaldı ve son dönemde de bu dönüşümlerin bir aktörü olmaya talip oldu. Şüphesiz bu gelişmelerin hem olumlu hem de olumsuz etkileriyle karşı karşıyayız.” dedi. Başkan Şeker, 20 ülkeden 70’e yakın konuşmacının bir araya geldiği konferansın sunduğu geniş perspektifle küresel dönüşümün her açıdan değerlendirileceğini ve dönüşümün, değişimin her anlamda bu Türkiye’ye etkilerinin de somutlaştırılacağını söyledi.

Konferansın organizasyonu TÜBA Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu üyelerince gerçekleştirildi. Çalışma Grubunda Yürütücü olarak TÜBA Asli Üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Nuri Yurdusev, TÜBA Asli Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bilgin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, TÜBA Asosye Üyesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Aktürk, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman, TÜBA Asosye Üyesi ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Balcı, TÜBA Asli Üyesi ve Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu, Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, TÜBA Genç Akademi Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eliza Gheorghe ve Milli Savunma Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mürsel Doğrul yer alıyor.

https://conference.tuba.gov.tr/