TÜBA, Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim Diplomasisi Sempozyumu Yapacak

TÜBA, Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim Diplomasisi Sempozyumu Yapacak

TÜBA ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) işbirliği ile Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim Diplomasisi (Science Diplomacy for Sustainable Development) başlıklı uluslararası sempozyum, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde 28-29 Haziran 2024 tarihinde yapılacak.

Dünyanın karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek konusunda bilim diplomasisinin gücünü keşfetmek ve kullanmak üzere bir yol haritası çıkarmak hedefiyle planlanan sempozyumda; konu hakkındaki uzmanların, politika yapıcıların, diplomatların, bölgesel kuruluşların temsilcileri, bilim insanların, araştırmacılar, bilim akademileri ve toplulukları üyeleri ve akademi dünyasından pek çok isim sürdürülebilir kalkınmaya yönelik kapsamlı bir yaklaşımla bir araya gelecek. 2 gün sürecek olan ve toplam 5 oturumda dünyanın farklı ülkelerinden 30’a yakın bilim insanının katkı sunacağı sempozyumun açılış konuşmasını the American Association for Advancement of Science Bilim Diplomasisi Merkezi’nden Dr. E. William Colglazier ve Birmingham City University’den Prof. Dr. Hüseyin Şeker gerçekleştirecek.

Herkes için daha iyi bir gelecek
Sempozyumun önemi hakkında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker pandemi, iklim değişikliği, göç, hava ve çevre kirliliği gibi küresel sorunların ulusal sınırların tanınmadığı bir dönemde, uluslararası iş birliği ihtiyacının acil olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Bilim diplomasisi, doğası gereği, siyasi ayrımları aşmak ve işbirlikçi çabaları teşvik etmek için öncü bir görevi yerine getirir.  Sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve herkes için daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla yenilikçi çözümler ve politikalar geliştirebilmemiz bilimsel diyalog ve ortaklıklar aracılığıyla mümkün.” dedi.

Sempozyumun, bilimin barışı, güvenliği ve refahı desteklemek konusundaki hayati rolüne dikkat çeken Başkan Şeker, bilgi ve kaynak alışverişini kolaylaştırdığını, zamanın karmaşık ve birbirine bağlı zorluklarının çözümünde disiplinler arası ve uluslararası ağların önemini vurgulamak üzere programlandığını ifade etti. Sempozyumda ortaya konulacak olan bilgi ve birikimin ulusal inovasyon sistemlerinin güçlendirilmesine ve küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin ilerletilmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Sürdürülebilirlik küresel ölçekte önemsenmeli                                                                                           
AASSA ve tarafından ortaklaşa düzenlenen bu uluslararası sempozyum, sürdürülebilir kalkınma için bilim diplomasisine odaklanıyor. Ayrıca bilim akademilerinin bilim diplomasisi ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik diplomasi aracıları olarak katkısını da ele alıyor.

Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin konular son kırk yılda önemli tartışmaların konusu olduğunun altını çizen TÜBA Asli Üyesi ve AASSA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev insan nüfusunun artması, toplumlar arası eşitsiz gelişme, salgın hastalıklar, pandemiler, savaşlar, büyük insan gruplarının yer değiştirmeleri ve kaynakların sınırlılığı nedeniyle oluşan büyük bozulmalar, günümüzde sürdürülebilirliği daha da acil hale getiriyor dedi.  Bu sorunlarla hukuki-siyasi sınırları aştığı için küresel bir seferberlik ve iş birliği içinde mücadele etmenin bir zorunluluk olduğunu dile getiren Yurdusev, bilimin evrensel olması gerekliliğine değinerek bilim kuruluşları olması dolayısıyla bilim akademileri tarafından yürütülen bilim diplomasisinin sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacağını söyledi.