TÜBA Genç Akademi Üyesi Prof. Üstüner, AYK Atatürk Araştırma Merkezi Üyesi Seçildi

TÜBA Genç Akademi Üyesi Prof. Üstüner, AYK Atatürk Araştırma Merkezi Üyesi Seçildi

TÜBA GEBİP Üyesi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK) Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyesi seçildi.

Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner kimdir?
2001 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden lisans derecesini aldı. 2005 senesinde Polonya Hükümeti araştırma bursuna layık görülerek bu burs kapsamında Krakov Jagiellon Üniversitesi Tarih Enstitüsü’nde Osmanlı-Polonya ilişkileri konusunda araştırma faaliyetleri yürüttü. 2006’da Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktoraya başlayarak 2013 yılında doktor unvanını aldı. Doktora çalışmaları çerçevesinde Bonn Üniversitesi, Varşova Üniversitesi, Jagiellon Üniversitesi, University College London, Moskova Ekonomi Üniversitesi (HSE) gibi üniversitelerde DAAD, Polonya Hükümeti, TÜBİTAK, YÖK, TTK ve TÜBA burs ve destekleriyle araştırmalarını yürüttü. Doktora çalışmasının ürünü olan Osmanlı-Lehistan Diplomatik İlişkileri, Franciszek Piotr Potocki’nin İstanbul Elçiliği (1788-1793) başlıklı kitabı ile 2015 yılında TÜBA-TEÇEP ödülüne ve 2017 yılında TÜBA-GEBİP’e layık görüldü. 2013 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Şimdiye kadar yürüttüğü ve halen devam ettiği çalışmalar genel olarak Osmanlı diplomasisi ve siyasi tarihi, Osmanlı-Avrupa ilişkileri ve Türkiye-Polonya ilişkileri alanında olan Prof. Dr. Üstüner, araştırmalarında özellikle 18-20. yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın önde gelen güçleriyle yürüttüğü ilişkilere odaklanıyor, Avrupa tarih yazımında periferik bir alan olarak kalan Doğu Avrupa tarihine ise ayrıca yöneliyor. Osmanlı diplomasisinin işleyişi, 18.-20. yüzyılda diplomaside ve teşrifatta görülen değişimler ve Avrupa devletleriyle ilişkilerde diplomasinin araç olarak kullanımıma yönelen ve uluslararası politik olgularla diplomatik hadiselerin birbiriyle ilişkisini inceleyen birtakım çalışmalarıyla Osmanlı tarihi literatürüne de katkı sağlıyor.

Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner’in Osmanlı-Lehistan Diplomatik İlişkileri: Franciszek Piotr Potocki’nin İstanbul Elçiliği (1788-1793), (2014); Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Osmanlı-Leh İlişkilerine Dair Belgeler (1520-1566), (H. Ahmet Arslantürkle birlikte) (2014); Lehistan’da Bir Osmanlı Sefiri: Ziştovili Hacı Ali Ağa’nın Lehistan Elçiliği ve Sefaretnamesi (1755), (2015); Sultan Abdülhamid ve Diplomasi: Hüseyin Kazım Bey’in Diplomatik Seyahatleri (1882-1887), (2015), Lehistan’da Son Osmanlı Elçisi, Numan Bey’in Varşova Elçiliği ve Sefaretnamesi (1777-1778) başlıklı kitapları bulunuyor. Ayrıca, araştırmaları Belleten, Bilig, Uluslararası İlişkiler ve AMME İdaresi Dergisi başta olmak üzere tarih ve uluslararası ilişkiler alanında önde gelen bilimsel dergilerinde yayımlandı. İyi derecede İngilizce ve Lehçe, orta düzeyde Fransızca ve Rusça biliyor.