TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2023 Yılı Başvuru Süresi Uzatıldı

TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2023 Yılı Başvuru Süresi Uzatıldı

TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülleri (TÜBA-TESEP) Programlarına başvuruların son günü, deprem felaketi dolayısıyla yaşanan aksaklıklardan kaynaklı Akademi'ye gelen talepler nedeniyle yeniden belirlenerek 27 Mart 2023 şeklinde güncellendi.

2001 yılından bu yana yürütülen TÜBA-GEBİP kapsamında farklı bilim alanlarından 610 üstün başarılı genç bilim insanı; 2008’den beri yürütülen TÜBA-TESEP kapsamında ise 225 Türkçe bilimsel eserin ödüllendirildiğini hatırlatan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, her başvuru döneminin TÜBA ve başvuru sahipleri açısından her yıl heyecan verici olduğunu ifade etti.

TÜBA’nın asli görevleri arasında bilimin öneminin ülke kamuoyunca takdir ve kabulünü sağlamak ve bilim insanlığını özendirmek için ödüller vermek olduğunun altını çizen Başkan Şeker şöyle devam etti “Ödül programlarımızın her birinin birbirinden farklı kriterleri mevcut. Her birinin süreçleri oldukça zorlu ve titizlik istiyor. Genç bilim insanlarımız arasında büyük ilgi gören GEBİP Ödülüne sahip olmanın önemi tüm akademisyenlerimiz arasında biliniyor. Büyük bir rekabetin yaşandığı süreç bu yıl için 27 Mart’ta yeniden başlıyor. Esasen bu aslında sadece bir başvuru süreci değil, bu sürecin yarattığı sinerji, değerlendirme kurullarının yoğun çalışması, yeni bilim insanlarıyla iletişim, bambaşka kapılar açan akademik çalışmalar, farklı bakış açıları demek. Ödül sahipleriyle Akademimizin bağının hep devam ettiğini akademik hayatları boyunca iş birlikleri, ortak çalışmalar yapıldığını düşünürsek Akademimizin enerjisinin yeni isimler, yeni fikirlerle her yıl tazelenmesi de demek. Bu zorlu sürecin sonunda bilim insanlarımızın tüm emeklerini ortaya koyacağından eminim, nihayetinde kazanan ya da kazanmaya tüm çalışmalar bizim için çok değerli. Bu yüzden tüm başvuru sahiplerine şimdiden bol şans diliyor, TÜBA’nın her zaman destekçileri olacağını bilmelerini istiyorum. “ dedi.

Prof. Şeker; TÜBA-TESEP Ödüllerine başvuruların eserin son baskısı için yapılması gerektiğini hatırlattı ve ödül programının Türkçe eser yazımı konusunda rol model olduğunu ifade etti. Eserlerle ilgili bilim dalları gözetilerek oluşturulan Alan Değerlendirme Komiteleri tarafından hakem görüşleri de alınarak incelendiğini ve değerlendirildiği vurgulayan Başkan Şeker ayrıca geçtiğimiz yıllarda TÜBA Şeref Üyeleri Mehmet Genç, Halil İnalcık, Fuat Sezgin ve Kemal Karpat adına ihdas edilen Özel Ödüllerin de devam edeceğini söyledi.

TÜBA-GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 50.000 TL’nin yanı sıra ayrıca her yıl, tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin çalışmalarında kullanılmak üzere 15.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 15.000 TL’ye kadar ilave mali destek ve Akademi üyelerimizce bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 10.000 TL, Avrupa dışı ülkeler için 15.000 TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 40.000 TL ve Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) olarak ise telif eserlerde 20.000 TL parasal ödül veriliyor.