TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Akarsu’nun COST Başarısı

TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Akarsu’nun COST Başarısı

TÜBA Genç Akademi Üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Akarsu’nun önericilerinden olduğu CosmoVerse projesi Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İş Birliği (COST) tarafından kabul edildi.

“Addressing Observational Tensions in Cosmology with Systematics and Fundamental Physics -CosmoVerse” CA21136 kodlu COST aksiyonu projesi Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji İş Birliği (COST) tarafından kabul edildi. 19 ülkeden aralarında Nobel Ödülü sahibinin de bulunduğu alanında dünyanın önde gelen 32 bilim insanının ortak önerisi olan projede Doç. Dr. Özgür Akarsu, Doğuş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nihan Katırcı ile birlikte Türkiye’yi temsilen aksiyonun ulusal yönetim kurulu üyesi olarak  atandı.

Dr. Akarsu konu hakkında şunları kaydetti: “Günümüz kullanılan LambdaCDM modeli, yüksek duyarlılıklı astronomik gözlem ve gelişmiş veri inceleme yöntemleri karşısında önmli sorunları aşmakta yetersiz kalıyor. Yaşadığımız evreni anlamakta bir dönüm noktasına geldiğimizi işaret ediyor. CosmoVerse aksiyonu bu sorunların daha iyi anlaşılması, çözülmesi ya da hafifletilmesi için gözlemsel kozmoloji, veri inceleme yöntemleri ve kuramsal kozmoloji olmak üzere üç temel alanda sürdürülebilir bir uluslararası bilimsel araştırma ağı oluşturmayı amaçlıyor.” dedi.

CosmoVerse Projesi 

Doç. Dr. Özgür Akarsu kimdir?
Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden lisans, daha sonra astrofizik alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Doktora eğitimi sırasında, İngiltere’de bulunan University of Cambridge DAMTP’te konuk doktora öğrencisi/araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu. Doktora derecesini aldıktan sonra TÜBA Doktora Sonrası Araştırma Programı (TÜBA-DSAP) çerçevesinde Koç Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve 2015 yılında doçent unvanını aldıktan sonra halen bilimsel araştırmalarını yürüttüğü İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü bünyesine öğretim üyesi olarak katıldı. İtalya’da bulunan The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics’te (ICTP) düzenli olarak konuk bilim insanı olarak görev aldı. Bilimsel çalışmalarını kuramsal ve gözlemsel kozmoloji alanında sürdüren Dr. Akarsu, Bilim Akademisi Derneği’nin 2016 yılı BAGEP ve 2018 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibidir.