TÜBA 49. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 49. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 49. Genel Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜBA üyelerinin katılımıyla The Green Park Hotel Ankara'da 4 Haziran 2016'da gerçekleştirildi.

Genel Kurul açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ülke olarak ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak için bilgi temelli ve teknoloji odaklı bir dönüşüm sağlamak gerektiğinin altını çizdi ve "Bilginin ticarileşmesine çok yoğun bir şekilde eğilmek durumundayız. Üniversitelerimiz ve bilim insanları teori üretmelidir ancak teorinin pratiğe dönüştürülmesine de katkı sağlamalıdırlar." diye konuştu.

Bakan Faruk Özlü Alman Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımını tanımasına ilişkin olarak ise şunları söyledi: "Bilimsel düşünce sadece bilim insanlarına lazım olan bir düşünce değildir. Hayatta karşılaştığımız her türlü sorunun çözümü için bilimsel düşüncelere, bilimsel yöntemlere başvurmalıyız. Son günlerde yine gündeme gelen sözde Ermeni iddialarını düşünelim. Bu konu taraflı siyasi pozisyonlar üzerinden değil, bilim insanlarının objektif araştırmaları üzerinden tartışılsa eminim ki çok daha sağlıklı sonuçlar çıkacaktır. Belgelere hakim, birkaç dil bilen bilim insanı sayımız daha fazla olsaydı biz şu anda bu safsata iddialar karşısında çok daha güçlü bir durumda olurduk. Bu örnek nitelikli bilim insanlarına her alanda ne kadar çok ihtiyaç olduğunu göstermektedir."

"Geçtiğimiz hafta yaşanan ve beni çok üzen bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorum." diyerek sözlerini sürdüren Bakan Özlü, "Bir akademisyen sosyal medyadan İstanbul’un fethi ile ilgili gerçekten de utanç verici bir paylaşımda bulundu. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, objektiflikten uzak ve tamamen subjektif bir yorumda bulundu. Normal bir insana bile yakışmayan bu tavır bir bilim insanına doğrusu hiç ama hiç yakışmıyor. Ne yazık ki bu tür davranışlar diğer tüm zararların ötesinde bilimin ve bilim insanlarının itibarlarını da yaralıyor. Bu olumsuz örneklerin akademik camiamız içerisinde çok küçük bir azınlık teşkil ettiklerine inanıyorum ve hatırlatmak istiyorum bilimin, akademinin, üniversitenin, bilim insanlarının itibarını korumak hepimizin, öncelikle de akademisyenlerin vazifesidir. Geçtiğimiz yıl Aziz Sancar hocamızın kimya dalında kazandığı Nobel Ödülü, Türk bilim tarihi için çok önemli bir gelişme oldu. İnşallah bu başarı tekil ve münferit bir başarı olarak kalamayacak." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Bilim camiasının da gerekli hassasiyet içerisinde davranmalı”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar ise açılış konuşmasında, TÜBA'nın 1993 yılında kurulduğunu ve Türkiye'nin ulusal akademisi olduğunu söyledi. Akademiler için ödül ve onurlandırma fonksiyonunun önemli olduğunu ifade eden Prof. Acar, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP) kapsamında 373 genç bilim insanına ödül verildiğini bildirdi. Acar, "Geçen yıl bizim bakımımızdan TÜBA ödül programlarının Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması dolayısıyla da müstesna bir yıl olmuştur. Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulleriyle, TÜBA Ödül Törenleri Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde gerçekleştirilecek." dedi.

"Bilim camiasının da gerekli hassasiyet içerisinde davranmasının herkesin yararına olacağını ve özellikle nesnel neden ve verilere dayanmayan iddia, isnat ve beyanlardan kaçınılmaya özen gösterilmesinin daha uygun olacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Acar konuşmasında ayrıca: “TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ilk Türk bilim insanı olarak kazandığı Nobel Bilim Ödülü'nün; TÜBA, Türk bilim camiasını, Türkiye'nin tamamını ve onun ötesinde Türk dünyasını büyük bir sevince boğduğunu dile getiren Prof. Acar, Aziz Sancar'ın Türk milletine, devletine olan sadakati ve sevgisinin ise örnek rol model olmuştur.” dedi.

"Farklılıklar zenginliğimizdir"
Farklılıkları zenginlik olarak değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Acar, "Ülkemize sadakat gibi bir eşiğimiz vardır, bunun altını her defasında çiziyorum. Ama bunun dışında çok temel ahlaki ve yasal suç oluşturan, o bildiğimiz şeyler olmadıktan sonra biz şimdiye kadar maalesef çatışma nedeni olarak değerlendirdiğimiz farklılıklarımızı gelin hep beraber zenginlik olarak değerlendirelim ve bu konuda seçilmiş bilim insanları olarak topluma da örnek olalım." ifadelerini kullandı.

Kendisinin 4 yıllık görev süresinde bunu başarmaya çalıştığını ifade eden Prof. Acar, stratejik ve kurumsal yönetişim anlayışıyla çalıştıklarını, ilk olarak uygun bir kanun hazırlanması, ardından da uygun bina ve tesis ihtiyacının giderilmesinin olumlu katkı sağlayacağını bildirdi.

Prof. Acar, fikir özgürlüğünün dünyada kabul edilen evrensel hukuk kuralları çerçevesinde kimsenin engelleri savunması gibi bir durumun söz konusu olamayacağına dikkati çekerek, "Bu konuda bilim camiasının da gerekli hassasiyet içerisinde davranması hepimizin yararına olacaktır. Özellikle nesnel neden ve verilere dayanmayan iddia, isnat ve beyanlardan kaçınılmaya özen gösterilmesi daha uygun olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

65. Hükümet'in kurulmasıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Fikri Işık yerine Faruk Özlü'nün getirildiğini anımsatan Acar, Işık'a desteklerinden ötürü şükranlarını iletti. Bakan Özlü'ye Genel Kurul'a katılımı için teşekkürlerini sunan Prof. Acar, 65. Hükümet'in Türk devletine, milletine ve ülkenin geleceğine hayırlı hizmetler yapması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Teoman Duralı gerçekleştirdiği “Felsefe-Bilim-Teknoloji” ve Karadağ Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanı Prof. Momir Djurovic’in verdiği “Challenges We Have To Face” adlı konferansların sonunda Bakan Özlü kendilerine teşekkür plaketi takdim edildi.

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan Asli Üye seçildi
Öğleden sonra gerçekleştirilen üye seçiminde 2007 yılından bu yana TÜBA Asosye Üyesi olan Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, çalışmalarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığı, bu çalışmaların önemi, atıfları, kitap atıfları ve h-değeri gözönüne alınarak asli üye adayı gösterildi.

Eczacılık – Analitik Kimya alanında bilime özgün katkılar yaptığı, değerli bilim insanlarını yetiştirdiği, eğitim ve idari faaliyetleri ile ülkemizin akademik ilerlemesine üstün nitelikli hizmetleri olduğu görülen Prof. Gürsan, yapılan oylama sonucu TÜBA Asli Üye seçildi.