TÜBA 48. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 48. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 48. Genel Kurulu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla 13 Aralık 2015 tarihinde The Green Park Otel Ankara’da gerçekleştirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜBA 48. Genel Kurulu açılışında yaptığı konuşmasına Akademi üyelerini ve katılımcıları selamlayarak başladı ve şöyle devam etti: “Genel Kurul’un; TÜBA, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. Bizim inancımızda Allah zenginliği dilediğine verir, ilmi ise isteyene verir ama istemek çok ciddi bir çalışmayı, gayreti ve insan üstü bir fedakarlığı gerektiriyor.

Çok daha fazla bilim insanı ve akademisyen yetiştirmeliyiz
Ülke olarak bilime gönül veren, kendini ilme, araştırmaya adayan insanların sayısını mutlaka artırmamız gerekiyor. Daha çocukken insanımıza bilim ve öğrenmemin nasıl büyük bir tutku olduğunu aşılamalıyız. Bu açıdan anne-babalara çok büyük bir görev düşüyor. Ülke olarak en büyük avantajımız, genç ve dinamik nüfusumuzdur. Böyle geniş bir havuza sahip ülkenin çok daha fazla bilim insanı ve akademisyeni yetiştirmesi gerekiyor. Bugün Türkiye, ekonomik anlamda geçmişle kıyaslanamayacak imkanlara sahip. Devletimizin, reebilim ve ar-ge’ye ayırdığı kaynak artmaya devam ediyor.

Öğrenci, bilim insanı ve araştırmacılarımıza desteği artıracağız
2002 yılında 76 olan üniversite sayısı, bugün itibarıyla 193’e çıktı. Öğretim üyesi sayımız 2002’deki rakamın iki katını geçti. 2014 yılı Ar-Ge harcamamız Türkiye tarihinde ilk defa %1 seviyesini yakaladı.

Biz bu oranı artırmak niyetindeyiz. Öğrenci, bilim insanı ve araştırmacılarımıza desteğimizi her geçen gün artıracağız. Maddi anlamda neye sahip olursanız olun esas mesele insan kaynağının niteliğidir. Bilime uygun bir ekosistem inşa etmemiz maddi imkanların hepsinden önemlidir. Bunun için siyasi, ekonomik, sosyal istikrar ,özgür bir ortam ile bilime samimi bir ilgi ve destek gerekiyor. Karşılaştığımız problemlere bilimsel bir perspektifte çözüm aramak durumundayız. Sadece fen bilimlerinden bahsetmiyorum, sosyal bilimleri de en az fen bilimleri kadar önemsiyoruz. Bunu yapmazsak kalıcı, istikarlı ve sürüdürülebilir bir teknolojik gelişim sağlayamayacağımızı herkesin bilmesi gerekiyor.

TÜBA’ya düşen görev çok önemli…
Türkiye’de bilime ilginin artmasında, bilimsel düşüncenin yaygınlaşmasında, bilim mirasımızın milletimize tanıtılmasında TÜBA’ya çok önemli görevler düşüyor. Bu alanlarda etkili adımlar atmak durumundayız. Bilim insanlarımıza yönelik manevi anlamı büyük programlar yürütüyoruz. 14 Aralık’ta da TÜBA Ödülleri’ni sahiplerine tevdi edeceğiz.

Temel bilimleri güçlü olmayan bir bilim ekosisteminin başarılı olma şansı yok
Özellikle son yıllarda üniversite tercihlerinde temel bilimlere olan ilginin azalması nedeniyle bu sıkıntıyı gidermek için TÜBİTAK’ta ‘Temel Bilimler Burs Programı’nı başlattık. Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Arkeoloji, Antropoloji, İlahiyat ve Sanat Tarihi bölümlerini tercih eden öğrencilere üniversite sınavlarındaki derecelerine göre 2.000 TL’ye kadar burs veriyoruz. Bu geçen bir yılda çok önemli mesafeler aldık. Bu yıl sadece Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji değil az önce saydığım tüm alanlarda burs desteğimizi oluşturduk. Şu anda temel bilimleri tercih eden öğrenci sayısında çok ciddi bir artış var. Temel bilimleri güçlü olmayan bir bilim ekosisteminin başarılı olma şansı yok.” dedi.

Şehirlere bilim merkezleri kuruluyor
Özellikle bilim ve teknoloji sevgisini kazandırmak için bilim merkezleri kuruyoruz. Konya, Kocaeli ve Bursa’da kurduk ve diğer şehirlerimizde de devam edeceğiz. Bu merkezlerin kurulmasında TÜBA’nın daha etkin ve aktif rol almasını arzu ediyoruz ve çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. İki noktayı çok önemsiyoruz; birincisi bilim tarihimizde de bilimin üretildiğini çocuklarımıza küçük yaşta göstermek durumundayız. Türk-İslam bilim insanlarının da bilime katkısını anlatmalıyız. El Biruni’yi, İbn-i Sinayi, El Battani’yi öğretmek durumundayız. İkincisi; bilim sergilerinde yerli düzenekleri geliştirmek istiyoruz. Burada arzumuz TÜBA’nın konsept noktasında, çocuklarımızın anlayacağı düzeneklerin tasarlanmasında fikri anlamda desteklerini bekliyoruz.” dedi.

TÜBA Akademi Ödülü alan bilim insanlarını tebrik ederek konuşmasını sonlandıran Bakan Işık Haziran 2015’te gerçekleştirilen 47. Genel Akademi Genel Kurulu’nda asli üye seçilen Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Hasan Mandal’a üyelik beratlarını takdim etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise konuşmasında;
14 Aralık Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı’mızın himayelerinde TÜBA Ödülleri sahiplerine tevdi edilecek. Bu sene uluslararası düzeyde başlattığımız Akademi Ödülleri’nin ilkini bu sene vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Güneş enerjisi konusundaki çalışmalarıyla haklı bir üne sahip olan Niyazi Serdar Sarıçiftçi’ye, ana çocuk sağlığı konusunda yaptığı epidemiyolojik çalışmalar konusunda haklı bir üne sahip olan Prof. Dr. Zülfiqar Ahmad Bhutta’ya, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında ise ‘akademik unvana iltifat etmeden nitelikli çalışmalar yapılabileceğini gösteren’ özellikle Osmanlı-Türk iktisat Tarihi konusundaki çalışmalarıyla Mehmet Genç Hocamıza sizler ve kendi adıma tebrik ve bu başarı için teşekkürlerimi arz ediyorum.

Aziz Hoca hepimiz için önemli bir örnek
Aziz Sancar Hoca’nın İsveç’teki töreninde bulunduğunu ifade eden Acar, “Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü alması oradaki tüm vatandaşlarımızı duygulandırdı. Bir Türk bilim insanının sayesinde Türk Marşı’nı onurla dnledik. Aziz Hoca hem çalışmalarıyla hem de uluslararası alanda kimi zaman gördüğümüz, biraz daha takdir alabilmek için memleketine mesafeli duran örneklerine karşın özellikle ülkesine ve milletine bağlılığı noktasında gelecek kuşaklara da örnek olmuştur.” dedi.

2015 yılında çalışmalarımızın ilk meyvelerini aldık
TÜBA olarak ülkemizin ulusal akademi olma sorumluluğunu unutmadan imkanlarımız ölçüsünde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Bu yıl ilk meyvelerini almaya başladık; üye olduğumuz çatı kuruluş sayısı 12’ye, ikili iş birliği yaptığımız ulusal akademi sayısı 30’a yükseldi. Türk İslam Bilim Kültür Mirası Dizisi’nin ilk kitaplarının örnek baskısı çıktı. Uzun süredir devam eden yayına hazırlık çalşmaları sona eren Beçin Definesi iki cilt ve bir DVD’den oluşan eserin baskısı tamamlanmış bulunuyor. Çalışma Grupları’mızın raporları yayımlandı. “Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik Sempozyumu” raporu da tamamlanmak üzere. Bilim Eğitimi Çalışma Grubu kapsamında MEB ile imzaladığımız anlaşma çerçevesinde biri Gazi Üniversitesi ve diğeri Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştiridğimiz Uygulamalı Bilim Eğitimi Programları ise oldukça ilgi görmüştür.

Ödül Programlarımız da niteliği giderek artan bir şekilde devam etmektedir. GEBİP Ödülü sahiplerimiz oldukça tatmin edici projeler yürütmektedir. Bunların hepsi Türkiye’nin her alanada, bilimsel ve topyekün gelişimi için bize düşen görevin gereği diye düşünüyorum.

TÜBA Ödülleri Cumhurbaşkanlığı himayesinde
Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek durumundayız. Bu sene ilk defa TÜBA Ödülleri, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahiplerine tevdi edilecektir. Bu, Akademimi’mizin saygınlığı açısından önemli bir aşamadır. Bu açıdan teşekkür ve saygılarımı ifade etmek istiyorum.” dedi. Prof. Acar konuşmasını Akademi üyelerine doğrudan ve dolaylı olarak destekleri için teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesine aldığı ve Türkiye’de ilk defa TÜBA tarafından verilen uluslararası nitelikteki ‘Akademi Ödülü’ne Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında layık görülen Mehmet Genç, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında layık görülen Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında layık görülen Prof. Dr. Zulfiqar A. Bhutta'nın ‘Akademi Konferansı’ düzenlendi.

Konferansların ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.