TÜBA 2018 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ve Bilimsel Eser Ödülleri Açıklandı

TÜBA 2018 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ve Bilimsel Eser Ödülleri Açıklandı

TÜBA üstün başarılı bilim insanlarını ve bilimsel çalışmalarını teşvik, takdir ve ödüllendirme görevi kapsamında her yıl verilen ve Kasım 2018'de açıklanan TÜBA-Uluslararası Akademi Ödülleri’nden sonra, “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri” de açıklandı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Üstün bilimsel başarıların ödüllendirilmesi, dünyada bilim akademilerin en önemli işlevlerindendir. Bu kapsamda, ülkemizin ulusal akademisi TÜBA olarak, “Uluslararası Akademi Ödülleri”mizi geçen ay açıkladık. Bu gün de, “GEBİP ve TESEP Ödülleri’mizi kazananları açıklıyoruz. 2018 yılında titiz bir değerlendirme süreci sonunda Akademi Konseyi’miz tarafından 23 farklı üniversiteden 37 üstün başarılı genç bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü. İkisi Telif Eser Ödülü, biri Halil İnalcık Özel Ödülü ve dördü Kayda Değer Eser Ödülü olmak üzere yedi Türkçe Bilimsel Telif eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Bu yıl, dört Uluslararası Akademi Ödülü’yle birlikte toplam 48 ödül vermiş olacağız. Böylece TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan üstün başarılı genç bilim insanı sayısı toplamda 480’e, ödüllendirilen eser sayısı 196’ya; Uluslararası Akademi Ödülü sayısı 13’e, toplam ödül sayısı da 689’a yükseldi. Bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahip olan 2018 yılı TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP ve TESEP ödülleri, 26 Aralık günü Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen törenle sahiplerine verilecek. Ödül kazanan tüm bilim insanlarını kutluyor, ödüllendirme sürecine katkı sağlayan Akademi üyelerimiz, bilim insanları ve çalışanlarımız ile ulusal ve uluslararası paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yüksek himayeleri için de Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ediyorum.”

Başkan Acar, ayrıca 2019 yılı TÜBA-Uluslararası Akademi, TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacağını belirtti.

TÜBA- GEBİP Ödülleri; doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Oldukça ilgi gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 6 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık ile uluslararası bilimsel etkinliklere katılım desteği de sağlanıyor.

TÜBA-TESEP Ödülleri; tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan program, 2017’den beri telif eserleri teşviki amaçlayan TESEP olarak yürütülüor ve Sosyal Bilimler alanından bir esere “Halil İnalcık Özel Ödülü” veriliyor. 2018 yılında, TESEP ve Halil İnalcık Özel Ödülü 20 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) ise 7 bin TL olarak belirlendi. 

2018 TÜBA-TESEP ve Halil İnalcık Özel Ödülü’nü Kazanan Eserler ve Yazarları

Geçen ay açıklanan, Türkiye’nin uluslararası ödül ihtiyacı gözetilerek 2015’te başlatılan TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri ise; Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ve Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoride aday gösterilen, öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarına veriliyor. Her yıl ödüllerden biri, dönüşümlü olarak Türk veya Türkiye’yle ilgili çalışmaları olan bilim insanlarına veriliyor.

2018 TÜBA- Uluslararası Akademi Ödülleri'ni Kazanan Bilim İnsanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler:
 Bold Luvsandorj (Moğolistan Bilimler Akademisi), Türk ve Moğol dilleri, bunlar arasındaki bağlantılar, Göktürk kitabeleri ve özellikle Uygur-Uranhay ve Sayan dilleri üzerine çalışmaları; Viorel Panaite (Bükreş Üniversitesi Öğretim Üyesi) Osmanlı uluslararası hukuk düşüncesi, özellikle savaş ve barış hukuku ve Ahdnamaler üzerine çalışmaları nedeniyle ödül almaya hak kazandılar.

Fen ve Mühendislik Bilimleri: Jackie Y. Ying (NanoBio Lab, Singapur), biyomedikal, kataliz, enerji ve ileri malzeme uygulamaları; nano yapılı malzeme ve sistemlerin sentezi ve çeşitli uygulamalarının geliştirilmesi çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri: Fatih Mehmet Uçkun (Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ares Pharmaceuticals’ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos’un Executive Medikal Direktörü), CD19 antijenine yönelik yeni tedavi yöntemlerinin kötü prognozlu lösemi ve lenfomada yararlı olabileceğini gösteren çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.

İlgili Fotoğraflar