Daha Yaşanabilir Bir Dünya İçin TÜBA Çalıştayı

Daha Yaşanabilir Bir Dünya İçin TÜBA Çalıştayı

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu tarafından düzenlenen "Temiz Üretim, Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilir Atık Yönetimi Çalıştayı" 17-18 Mart 2023 tarihinde Konya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğiyle Dedeman Konya Hotel’de gerçekleştirilecek.

Program TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve TÜBA Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın’ın konuşmasıyla başlayacak.

Protokol konuşmalarının ardından davetli konuşmacı olan TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran “Deprem Atıklarının Yönetimi Kapsamında Ülkemizden Mevcut En İyi Çevresel Uygulamalar” başlıklı sunumunu yapacak. Toplam 5 oturumun planlandığı programın “Temiz Üretim” başlıklı ilk oturumunun başkanlığını TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, 2. Oturum “Yeşil Mütabakat”ı ise Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın yönetecek. Programın 2 günü, Prof. Dr. Mete Tayanç başkanlığındaki 3. Oturum olan “Sürdürülebilir Atık Yönetimi”yle başlayacak. Prof. Dr. Nüket Sivri moderatörlüğündeki “Sıfır Atık ve Geri Kazanım Teknolojileri” oturumunun sonrasında “Engin Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik” oturumuna Prof. Dr. Güleda Engin başkanlık yapacak. Farklı üniversite ve kurumdan 26 bilim insanının katılım sağlayacağı çalıştayda ayrıca “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Atık Yönetimi Uygulamaları” başlıklı panel de yer alacak.

Konu hakkında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Birleşmiş milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi kapsamında taraf ülkelerin 2050 yılına kadar net karbondioksit emisyonunu sıfırlamayı hedeflediğini hatırlatarak Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat Anlaşmasıyla 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta olma amacını ilan ettiğini söyledi. Başkan Şeker şöyle konuştu: “Net sıfır emisyon hedeflerinin enerji, ulaşım, endüstri, atık yönetimi ve ilgili sektörlerde önemli dönüşümler gerektirdiği biliyoruz. Bahsi geçen tüm bu konuların ele alınarak tartışılmasını özellikle istedik çünkü bu konu dünyanın ve insanın varlığını sürdürmesiyle doğrudan ilgili. Çalıştayın raporunu kısa sürede çıkararak kamuoyuyla ve ilgililerle ivedi bir şekilde paylaşacağız. İlgili bakanlıklardan temsilcilerin, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyeleri, çeşitli mesleki derneklerinden ayrıca özel sektörden alanında araştırıcı, uzman ve yöneticilere şimdiden teşekkür ediyorum, katkıları çok büyük.” dedi.