Başkan Şeker Moğolistan Meclisinde Resmî Törene Katıldı

Başkan Şeker Moğolistan Meclisinde Resmî Törene Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan için Moğolistan Meclisinde düzenlenen "Dostluk Madalyası” tevdi törenine katıldı.

Türkiye ile Moğolistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için gösterdiği gayret ve Moğolistan’daki Türk kültür varlıklarıyla ilgili yaptığı çalışmalar sebebiyle Moğolistan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ödüle layık görülen Prof. Dr. Şaban Doğan’a madalyası Moğolistan Moğolistan Büyük Kurul Başkanı Zandanshatar Gombojav tarafından verildi.

Törene Başkan Prof. Şeker’in yanı sıra İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, TÜBA Başkan Danışmanı ve İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ-MUIS Ortak – Türkoloji Enstitüsü Müdürü Dr. Ankhbayar Danuu ve meclis yetkilileri katıldı.

Madalya ilk kez bir akademisyene verildi
Moğolistan Cumhurbaşkanlığı tarafından Moğolistan’la ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunan yabancı devlet adamlarına, siyasetçilere ve iş insanlarına verilen madalyayı ilk kez bir akademisyen aldı. Moğolistan’ın yabancı uyruklulara verdiği en prestijli ödül olma özelliği taşıyan madalyayala birlikte Prof. Dr. Doğan’a Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagıın Khurelsukh imzalı bir de sertifika takdim edildi.

Orhun Vadisi iki ülkenin ortak değeri
Törende konuşan Moğolistan Moğolistan Büyük Kurul Başkanı Zandanshatar Gombojav, Prof. Dr. Şaban Doğan’ın Türkiye ile Moğolistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için gösterdiği gayret ve Moğolistan’daki Türk kültür varlıklarıyla ilgili yaptığı çalışmalar sebebiyle Moğolistan Cumhurbaşkanlığınca ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Moğolistan Büyük Kurul Başkanı Zandanshatar Gombojav, Türkiye ve Moğolistan’daki kültürel mirasla ilgili çalışmalara önemli katkılar sağlayacak araştırmalar yürüten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine ve üniversite yöneticilerine çalışmaları için teşekkür ederek sözlerine başladı. Orhun Vadisinin iki ülke tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gombojav: “Türkiye ile yakın ilişkileri önemsiyoruz. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin Orhun Vadisinde yaptığı kazı çalışmasını yakından takip ettik. Bu bölge her iki ülkenin tarihi için de oldukça önemli. Bölgede yapılan çalışmalar kültürel mirasımızın gün yüzüne çıkarılması ve tarihimize ışık tutması bakımından önem arz ediyor. Bu eserler her ne kadar Moğol ve Türk tarihine ilişkin olsa da esasen tüm dünyanın kültürel mirasıdır. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin Moğolistan’daki Üniversiteler ile eğitim alanında gerçekleştirdiği işbirliklerinin de son derece önemli olduğuna inanıyorum. İki ülke üniversitelerinin akademisyen ve öğrenci değişimleri ilişkilerimize olumlu düzeyde katkı verecektir. İkili ilişkilerin başlamasında, sürdürülmesinde ve gelecekte iki ülkenin kardeşliğinin geliştirilmesinde akademiye büyük görevler düşüyor. Bu yıl içerisinde iki ülke akademisyenlerinin Van Aladağ bölgesinde yürüttüğü yüzey araştırmalarını heyecanla takip ediyoruz.  Bahse konu çalışma için hem Türkiye Cumhuriyetine hem de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine çok teşekkür ediyoruz. Moğol ve Türk akademisyenlerden oluşan ekip tarafından bölgede bulunan ve Hülagü Han'ın yazlık sarayı olduğu düşünülen eser bizim tarihimiz açısından son derece kıymetli. Bu saray Moğol İlhanlılar tarafından inşa edildiği bilinen dördüncü saray olacak. İlk fırsatta bu bölgeyi de ziyaret etmek istiyorum. Mevkidaşım TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ile sürekli görüşüyoruz. Aslında beni birkaç kez Türkiye’ye de davet etti. Özellikle pandemi başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu ziyaret henüz gerçekleşemedi. Sanırım Türkiye ziyaretim için saray kalıntılarının bulunması gerekiyormuş. Hem sona eren hem de devam eden çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkiler daha da pekişecek, iki ülkenin dostluk ve kardeşliği daha da ileriye gidecektir. Tüm bu çalışmalara katkı sunan Prof. Dr. Şaban Doğan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ‘Dostluk Madalyası’na layık görüldü. Kendisine yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyor; başarılı çalışmalarının sürmesini temenni ediyorum” dedi. 

Türk Moğol ilişkilerinin gelişimine katkı sağlıyoruz
Törene katılan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, iki ülke arasında derin bir tarihsel münasebet bulunduğunu ifade ederek üniversite olarak kültürel mirasla ilgili çalışmalara önem verdiklerini ve İKÇÜ’nün Moğolistan’daki çalışmaları için gayret gösteren akademisyenlere teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse “2018 yılında Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın katkılarıyla bu bölgeye yönelik çalışmaları yapmak için harekete geçtik. Özellikle yüzey araştırması vbe kazı çalışmalarında başarılı sonuçlara ulaştık. Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtları çalıştayının ikincisini Türk ve Moğol bilim insanlarının katılımıyla Ulanbator’da yaptık. Enstitümüzün koordine ettiği, üniversitemiz Türk İslam Tarihi Bölümüyle Moğolistan’dan gelen akademisyenlerden oluşan ekip Van’ın Çaldıran ilçesi Aladağ mevkiinde yürüttüğü yüzey araştırmalarında İlhanlı hükümdarı Hülagü Han tarafından inşa ettirilen yazlık sarayın kalıntılarına ulaştı. Sarayın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli, bir adım olduğunu düşünüyorum. Türkiye’yi üçüncü komşu ilana etmenizden duyduğum memnuniyeti de ifade etmek istiyorum. Zatıalinizin ve Moğolistan Cumhurbaşkanının işbirliklerimize verdiğiniz destek için şükranlarımı sunuyor, madalyaya layık görülen Prof. Dr. Şaban Doğan’ı yürekten kutluyorum” dedi.

Başkan Şeker’den Türkiye daveti
Başkan Şeker, konuşmasının başında Türkiye’de TÜBA olarak yakın çalışma içinde oldukları Prof. Dr. Şaban Doğan’ın bir ülkenin devlet madalyasını almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konulmasında TÜBA’nın kültürel miras çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Şeker: “Tarih ve kültür, iki ulusun birlikte çalışmasının öncül iki unsuru. Geçmişten köken alan birlikteliklerin geleceği daha sağlam oluyor. Yüzlerce yıldır bir arada yaşayan aynı dil ailesinden iki millet, aynı coğrafyayı paylaşmış ve benzer kültürel ritüellere sahipler. Bunların geçmişinin gün yüzüne çıkarılması bugünün ve geleceğin ilişki düzeyini olumlu etkileyecektir. Biz TÜBA olarak kültürel mirasa yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Türk İslam Bilim Kültür Mirası adlı bir dizi çalışmayı akademi dünyasına kazandırdık. Moğolistan bölgesi ve Moğol tarihine yönelik çalışmalarımız da var. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz ‘Cengiz Han ve Mirası’ adlı eser. Bu eseri bilim insanlarımızın katkılarıyla oluşturduk. Eserde Moğol İmparatorluğunun kurucusu Cengiz Han’ın kurduğu sistem, ekonomik ve toplumsal kurumlar, imparatorluğun büyütmesinde ve yayılmasında etkili olan unsurlar eserde ele alınmış durumda. Çoklu bir bakış açısıyla ele alınan bu eseri farklı dillere çevirmek istiyoruz. Akademik anlamda elimizden gelen tüm katkıyı vermeye hazırız. Ben Şaban Doğan Hocamızı yürekten kutluyorum. Bu ortamı oluşturan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye ve işbirliği yapan tüm paydaşlara teşekkür ediyor; nazik ev sahipliği meclis başkanına şükranlarımı sunuyorum” dedi.  Başkan Şeker Moğolistan Büyük Kurul Başkanı Zandanshatar’ı Tükiye’de ağırlamaktan mutlu olacaklarını belirterek sözlerine sonlandırdı.

Tören sonrası konuşan “Dostluk Madalyası” sahibi Prof. Dr. Şaban Doğan, başarıya giden yolda ekip çalışmasının altını çizdi. Başarıda en büyük payın Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye ait olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, Türkiye ve Moğolistan’da yapılan her çalışmanın tarihe ışık tutacağını her türlü kültürel miras unsurunun iki ülke ve dünya kültürü için önemli olduğunu söyledi. İki üniversite ortak enstitüsünde birlikte çalıştıkları Dr. Ankhbayar Danuu başta olmak üzere tüm ekibin alınan madalyada büyük katkıları olduğunu ifade etti.

İlgili Fotoğraflar