2024 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne Başvurular Başladı

2024 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne Başvurular Başladı

2024 yılı için aday gösterme süreci başlayan Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne başvurular 3 Mayıs 2024’e kadar sürecek.

TÜBA üyeleri, üniversite rektörlükleri, dünya bilim akademileri, uluslararası akademik kuruluşlar ve TÜBA tarafından davet edilen diğer kişi ve kurumlarca gösterilen adayların arasından Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler olmak üzere; farklı bilim alanlarında aday gösterilenlere her kategoride bir ödül olarak veriliyor. Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, üç ödül alanında oluşturulan TÜBA Ödül komitelerince alanında uzman yerli ve yabancı hakem görüşleri alınarak değerlendiriliyor ve ardından komitelerin önerileri Akademi Konseyi’ne sunuluyor. Ödül sahipleri Akademi Konseyi tarafından belirleniyor. Akademi Ödülü Madalyası ve Beratı ile parasal ödülden oluşan Akademi Ödülleri, önerilen bilim insanlarının son üç yıl içinde Türkiye’de uluslararası düzeyde verilmiş olan bir başka bilim ödülü almamış olması gerekiyor.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri hakkında konuşan Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker bu ödüllerin 2015 yılında başlatıldığını hatırlattı. TÜBA ödül programın en başından bu yana Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütüldüğünü vurguladı.  Programın çalışmaları ve bilime katkıları tüm dünyada takdir gören bilim insanlarının teşvik ve ödüllendirilmesi yoluyla Türk bilim camiasının uluslararası alanda temsil ve tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatıldığının altını çizen Başkan Şeker şöyle konuştu: “TÜBA’nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri Akademimizin öne çıkan programlarından biri. Gerek başvuru gerek değerlendirme süreci büyük bir titizlikle yürütülen ve nihayetinde kısa süre içinde büyük bir prestij kazanan TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerinin gördüğü ilgiden fazlasıyla memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoriden oluşan ve aday gösterilenler arasında her kategoride bir ödül olarak verilen TÜBA Akademi Ödüllerini ilgili alanda özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına her sene Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanımız tarafından tevcih ediliyor. Her yıl ödüllerden bir tanesi dönüşümlü olarak üç kategori arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya Türkiye’yle ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına verilir. Bu şekilde Türkiye bağlantılı ödül üç kategori arasında dönüşümlü olarak devam ediyor.” dedi ve 2024 yılı için Türkiye bağlantılı ödülün Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında tevcih edileceği bilgisini verdi.

Başvuru için: https://bit.ly/4bK2vjb