2015  ‘TÜBA Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

2015 ‘TÜBA Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

2015 TÜBA 'Uluslararası Akademi', GEBİP ve TEÇEP Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 14 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde  sahiplerine tevdi edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen "2015 yılı TÜBA Ödülleri" törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, milletvekilleri, TÜBA üyeleri, akademisyenler, ödül sahiplerinin yakınları ile diğer davetliler katıldı.

Düzenlenen törende; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Avusturya Linz Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Kanada Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Pakistan Ağa Han Üniversitesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Zülfiqar Ahmad Bhutta, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç, almaya hak kazandıkları TÜBA Akademi Ödülleri’ni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldılar.

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında 38 bilim insanına, Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında 19 eser sahibine ödüllerini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın elinden aldılar.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine TÜBA tarafından verilen Akademi Ödülleri’nin tevdi edileceği üç bilim insanı ile Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında ödül verilecek 38 bilim insanı ile Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında ödül alacak 19 bilim insanını tebrik ederek başladı ve şöyle devam etti: "Gayretleriyle emekleriyle birikimleriyle eserleriyle bilim dünyasına, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan hocalarımıza şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TÜBA Başkanı ve üyelerini, ülkemizde her alanda bilimin gelişimine verdikleri destek ve sağladıkları teşvikten ötürü kutluyorum.

TÜBA Ödülleri Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edildi
TÜBA Ödül Töreni’ni, bilim insanlarımızın emeklerini takdir etmeye yönelik bir iltifat olarak görüyorum." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla TÜBA Ödül Töreni’ni Cumhurbaşkanlığı olarak himaye ettiklerini dile getirdi.

Başbakanlığı döneminden bu yana bilim, teknoloji ve bunun yanında araştırma, geliştirme, yenilikçilik çerçevesinde yürütülen tüm çalışmaları yakından takip ettiğinin ve desteklediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) tüm toplantılarına Başbakanlığı döneminde başkanlık ettiğini söyledi. BTYK’da karara bağlanan pek çok projeyi bizzat himaye altına aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle savunma sanayi projelerinin hızlı, etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi ve "Hamd olsun bilim insanlarımız, ilgili kamu kurumlarımız, özel sektör firmalarımızı yüzümü kara çıkarmadı. Aynı şekilde fen ve mühendislik bilimlerinde, sağlık bilimlerinde, sosyal bilimlerde yürütülen çok sayıda projenin, çok sayıda çalışmanın, çok sayıda bilim insanının da teşvikçisi, destekçisi olduk. " dedi.

Yeni Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin aydınlığında inşa edeceğiz
"Bugün sosyal ve beşeri bilimler alanında kendisine Akademi Ödülü’nü tevdi edeceğimiz Mehmet Genç Hoca’mızla, geçtiğimiz Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri vesilesiyle bir aradaydık. Kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. Mehmet Genç Hoca’mızla birlikte fen ve mühendislik bilimleri alanında Avusturya Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen Niyazi Serdar Sarıçiftçi Hoca’mızı ve sağlık, yaşam bilimleri alanından Pakistan Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen Sayın Zülfiqar Ahmad Bhutta’yı huzurlarınızda kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Bundan sonra da her vesileyle bilime ve bilim insanlarına yönelik desteği ve teşviki artırarak devam ettireceklerini vurgulayan Erdoğan, "Her fırsatta ifade ettiğim gibi artık günümüzdeki öğretmen-öğrenci ilişkisinin yüzeyselliğinden kurtulmak durumundayız. Muallim-talebe kavramlarının ifade ettiği kadim ve derin eğitim-öğretim müktesebatımızı yeniden canlandırmamız gerektiğine inanıyorum. Yeni Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz. İnşallah bilim insanlarımızın desteğiyle bu konuda kısa sürede önemli bir mesafe kat edeceğimizi ümit ediyorum. Doğrusu ben tüm bilim insanlarımıza inanıyorum, güveniyorum." dedi.

TÜBA’nın Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi önemli eserleri yeni nesillerle buluşturacak
“Türk tarihi ve medeniyetinde ilmin ve ilim erbabının çok müstesna bir yeri ve değeri vardır. Hele hele talebenin muallimine yazdığı mektupları okuduğunuz zaman bunun hassasiyetini orada görürsünüz. O ifadelerdeki edep, o ifadelerdeki hocasına, muallimine karşı seçtiği kelimeler çok çok anlamlıdır. Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Bugün mühendislikte, sağlıkta, sosyal bilimlerde, Batı biliminin temel referansları olan isimlerin çoğu bizim coğrafyamızın, bizim medeniyetimizin mensuplarıdır. Bu bakımdan TÜBA, Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi’ni, bilim, kültür ve sanat tarihimizin önemli eserlerini yeni nesillerle buluşturacak olması bakımından önemli gördüğümü özellikle belirtmek istiyorum. “Yitik kaybedildiği yerde aranır” diye bizim güzel bir sözümüz vardır. Biz bilimdeki, kültürdeki, sanattaki liderliğimizi son olarak bu coğrafyada kaybetmiştik. İnşallah yine burada ayağa kaldıracağız." diye konuştu.

İnanmanın başarmanın yarısı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz önce kendimize güveneceğiz, inanacağız bununla birlikte çok çalışacak, çok gayret göstereceğiz. Başarı bu sürecin tabii bir neticesi olarak zaten kendiliğinden gelecektir. Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar Hoca’mız buna en güzel örnek. Düşünün… Mardin Savur’da doğmuş. Savur’u bilenlerimiz var, inanıyorum ki bu salonda bilmeyenleriniz de var. Ama ben Savur’u yerinde görmüş, tanımış, aynı zamanda bir Cumhurbaşkanınızım. İyi bilirim ki şu haliyle gelişmiş durumudur ama Aziz Hoca’mızın o ilkokulu okuduğu dönemlere baktığımız zaman kim bilir oralar ne haldeydi. Tüm eğitimini ülkemizde almış, bu coğrafya ile ünsiyetini hiçbir zaman kesmemiş, kaybetmemiş bir kardeşimiz Nobel’e layık görülüyor. Daha fazla söze gerek var mı? Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız; Türkiye’nin sorumluluğu sadece kendisine karşı değildir. Biz bir yönüyle 300 milyonluk Türk dünyasına, bir yönüyle 1,7 milyarlık İslam alemine bir yönüyle de 7 milyar insanın tamamına karşı sorumlulukları olan bir milletiz. Böyle de bir ruh kökümüz var.” dedi.

İstikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz
2015 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının açıklandı. Türkiye bu yılın üçüncü çeyreğindeki %4’lük oranıyla ilk 9 ayda %3,4’lük bir ortalama büyüme düzeyine ulaştı. 2015 yılındaki bu büyüme hızına, gerçekleşen iki seçime, içeride ve dışarıda yaşanan bunca badireye rağmen ulaştık. İçerideki ve dışarıdaki kriz çığırtkanlarına inat istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hedeflerimizle uyumlu bir şekilde beklentilerin ötesinde büyüme oranlarına ulaşacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

TÜBA Akademi, GEBİP ve TEÇEP ödüllerini kazanan bilim insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilim insanlarımızdan daha fazla, daha büyük, daha iddialı çalışmalar gerçekleştirmelerini beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Biz sizin hizmetkârınız olmaya hazırız. Bunu da bilmenizi istiyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise; “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin böyle bir programa ev sahipliği yapması, programın Cumhurbaşkanı ve devlet tarafından sahiplenilmesi, toplum ve gençlerin bu alanlara dikkatlerini çekebilmek açısından büyük bir mesaj. Ödül törenleri vesilesiyle bir gencimiz Cemil Meriç'i veya Rasim Özdenören'i okumaya başlasa, bir gencimiz bu yıl hem TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü'nü hem de Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanan Mehmet Genç Hoca’mızla tanışsa, onu kendine bir örnek insan olarak seçse herhalde bu hepimiz için en büyük ödül olacaktır.” dedi.

Bakan Işık ayrıca, TÜBA’nın kurumsal kimliğini güçlendirmek için bu yasama döneminde TÜBA Kanunu'nu Meclis Genel Kurulu'na sevk etmeyi planladıklarını da ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarını ileterek başladı. Bilim ve yenilikçiliğin ulusal kalkınma ve uluslararası rekabette göreli üstünlük sağlamak konusunda belirleyici faktörlerin başında geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Acar sözlerine şöyle devam etti: “Bu bağlamda TÜBA, tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimsel başarıları özendirmek, gençleri bilim ve araştırmaya yöneltmek, bilim inşalarının statülerinin ve bilim standartlarının yükseltilmesi için öneri ve çalışmalarda bulunmak, bilimsel konularda bilimsel önceliklerin belirlenmesi için inceleme ve danışmanlık yapmak, toplumda bilimsel düşüncenin yaygınlaşmasını sağlamak üzere 1993 yılında kurulan Türkiye’nin bilimsel, idari ve mali bakımdan özerk ulusal bilimler Akademisi’dir.

2015 yılı projelerimizin sonuçlarını almaya başladığımız bir yıl oldu
TÜBA, 106’sı asli, 39’u şeref ve 58’i asosye üye statüsünde toplam 203 seçkin üyesi ve çalışanlarıyla, ulusal görevlerini akademik ilkeler doğrultusunda, farklılıkları zenginlik olarak değerlendirme anlayışıyla ve Türkiye’mizin ulusal akademisi olma bilinci ve sorumluluğu içerisinde yerine getirmektedir. Bu çerçevede TÜBA, mevcut ve yeni ihdas edilen program, proje ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bu bağlamda; bilim eğitim, kanser, kök hücre, gıda ve beslenme, Türkçe Bilim Terimleri, Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi, Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügatı, kurumsal kapasite geliştirme, bilim ve eğitim gibi alanlarda bilimsel etkinlik, yayın ve raporlama faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yıl özellikle bazı yeni projeler bakımından sonuçlar almaya başladığımız olumlu ve sevindirici gelişmelerin olduğu bir yıl oldu. Haziran ayında Sayın Bakan’ımızın da katılımıyla yaklaşık 33.000 terimi içeren Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi Mühendislik Terimleri Sözlüğü kamunun kullanımına internet üzerinden açıldı. TÜBA ve Avusturya Bilimler Akademisi’nin ürünü olan ve dünyada bulunan en büyük defineye dair 3 ciltlik ‘Beçin Definesi’ adlı eserin baskısı gerçekleştirildi. Türk-İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesi kapsamında ilk eserin yayımı gerçekleştirildi. Bu projenin ulusal hedeflerimize ulaşmaya ve aynı zamanda ulusal olarak gerek duyduğumuz özgüven inşasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle yapılan yeni anlaşmalar ile uluslararası alanda Türkiye’yi temsil misyonu çerçevesinde TÜBA’nın anlaşma yaptığı ulusal akademi sayısı 23’ten 30’a ve yine kuruluşunda aktif rol aldığımız Türk Dünyası Akademiler Birliği ile üye olduğumuz çatı kuruluş sayısı da 12’ye yükselmiştir. 29 Haziran 2015 tarihinde TÜBA’nın da kurucu üye olarak katıldığı Türk Dünyası Akademiler Birliği 2016-2017 dönem başkanlığı tarafımızdan deruhde edilecektir. Ayrıca bir üyemizin başkan yardımcılığını yürüttüğü Asya Akademiler Birliği’nin 2016 genel kurulu ve ‘Göç’ konulu bilimsel toplantı bizim tarafımızdan gerçekleştirilecektir. Bu yıl TÜBA için özellikle ödüller açısından oldukça gönendirici bir yıl oldu. Her şeyden önce Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin ödüllerimizi himayesi altına almış olması Akademi ve Türk bilim hayatı ve bilim insanları bakımından son derece onurlandırıcı, teşvik edici bir ödül olmuştur. Akademi ve Türk bilim camiası adına içten şükranlarımızı arz ediyorum. Ayrıca ulusal olarak hepimizi sevince gark eden bir başka olayı yine birlikte yaşadık, geçtiğimiz hafta ödül törenine katıldığımız Aziz Sancar Hoca’mız ilk Türk Bilim insanı olarak ödülünü kimya alanında aldı. Aziz Hoca, bu ödüle kendisini götüren üstün bilimsel başarı ve buluşları ve altını çizerek belirtmek gerekir ki; vatanımıza, milletimize bağlılığı ve sadakatiyle hepimize ve gelecek kuşaklara gerçekten örnek tutum ve davranış sergilemiştir, bu vesileyle değerli Hoca’mızı da tebrik ediyor başarıları ve saygıdeğer tutumları için teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum.

TÜBA Akademi Ödülleri ilk defa ihdas edildi
Yine ödüller bahsi bağlamında bu yıl, ilk defa ihdas ettiğimiz TÜBA Akademi Ödülleri ile üç alanda uluslararası düzeyde başarılı bilim insanlarını ödüllendirdik. Keza gelenekselleşen; 15. GEBİP ve 8. TEÇEP ödüllerimizi bu yıl veriyoruz. Bu yıl ihdas ettiğimiz ve amaç olarak Türkiye’nin topyekün kalkınmasına katkısı bakımından önemli olan ve bilimsel arenada tanınırlık ve etkinliğinin-etkileşiminin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan uluslararası ‘TÜBA Akademi Ödülleri’ yaz aylarından çıktığımız çağrı sonucunda ve aday gösterme usulüyle belirlenen adaylar üzerinde ulusal ve uluslararası arenadaki hakemlerce, ardından alan komiteleri ve en sonunda Akademi Konseyi’nin yaptığı değerlendirmeler sonucunda uluslararası alanda başarılı çalışmalarıyla tanınan üç saygın bilim insanına verilmiştir. Ödüller, az önce de belirtildiği gibi Avusturya Bilimler Akademisi tarafından önerilen Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçifçi, Pakistan Bilimler Akademisi tarafından önerilen Zülfiqar Ahmad Bhutta, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde ise üyemiz tarafından önerilen İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç TÜBA Akademi Ödülü’nü kazanmıştır. Ben ödül kazanan saygın bilim insanlarını Türkiye Bilim Akademisi camiası adına tekrar tebrik ediyorum. 2001 yılında başlatılan GEBİP Ödül Programı kapsamında bu yıl oldukça nitelikli başvurular arasından 24 farklı üniversiteden 38 üstün başarılı seçkin genç bilim insanımız ödüle layık görülmüştür. Böylece ödül alan genç bilim insanı sayısı 373’e ulaşmıştır. Türkiye’de bilimsel çalışma sürdürmeyi de özendiren bu program kapsamında ödül alan bilim insanlarımız ulusal ve uluslararası düzeyde birçok başarıyı da gerçekleştiren saygın bir camiayı oluşturmaktadır. Türk dilinde eser yazımının özendirilmesi bilimsel gelişimimiz bakımından son derece önemli bir husustur malum olduğu üzere. Bu bağlamda 2008 yılında başlatılan Türkçe Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Programı ödülleriyle Türk dilinde eser yazımı ve yayımlanmış eserlerin özendirilmesi ve ödüllendirilmesi amaçlandı. Bu sene farklı alanlardan 19 eser ödüle layık görülmüş ve bu kapsamda ödül alan eser sayısı toplam 180’e ulaşmıştır. Bu ödüller ve başarıların ülkemizin 2023 ve müteakip hedef ve stratejilerine ulaşmamız açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Uluslararası rekabette başarı, bilim alanındaki performansımıza bağlı
Bugün artık uluslararası rekabette başarılı olmanın bilim, ar-ge ve yenilikler alanındaki performansa büyük ölçüde bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Bu bakımdan biz de verilen görevler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütmeye, katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu çalışmalarımız esnasında TÜBA’nın özellikle yasa, bina, tesis ihtiyaçlarının karşılanması daha iyi hizmet vermemiz açısından önemli bir ihtiyaç olarak değerlendirilmektedir. TÜBA, Türkiye’nin ulusal bilimler akademisi olma bilinç ve sorumluluğu farklılıkları zenginlik olarak değerlendirme anlayışı stratejik, kurumsal yönetim yaklaşımıyla çalışmalarını sürdürmektedir ve sürdürecektir. Bu gibi takdir, teveccüh ve desteklerin bu çabalarımıza önemli bir motivasyon kaynağı olacağını da ifade etmek istiyorum. Sözlerimi tamamlarken ödül sahiplerini kutluyorum.” dedi ve “Türkiye’nin bağımsızlığı, bilimsel ve topyekün gelişimine verdikleri önem ve gösterdikleri önderlik ile; TÜBA’ya bilimsel çalışmalara ve TÜBA Ödülleri’ne ve bunlara konu olan başarılara sağladıkları teveccüh, destek ve motive edici himayeleri için Sayın Cumhurbaşkanı’mıza şükranlarımı arz ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi  TÜBA Ödülleri Töreni