TÜBA-GEBİP Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay’a, Avrupa Araştırma Konseyi’nden Büyük Araştırma Ödülü

TÜBA-GEBİP Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay’a, Avrupa Araştırma Konseyi’nden Büyük Araştırma Ödülü

TÜBA-GEBİP Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (European Research Council-ERC) sağladığı 1.5 milyon euro desteği almaya hak kazandı. 

Yaşam bilimleri alanında Türkiye’ye verilen ilk ‘ERC Başlangıç Düzeyi Bağımsız Araştırmacı Desteği’nin sahibi olan Erbay, 5 yıl için sağlanan 1.5 milyon euro bütçeyle kalp ve damar sağlığı üzerine yaptığı araştırmalarını 12 kişilik ekibiyle birlikte yürütecek.

Ebru Erbay, kolesterolün yarattığı stresin hücrelerin ölümüne veya inflamatuar yanıt gelişmesine sebep olduğunu, yaptıkları çalışmada ise strese ve sonuçlarına engel olmak istediklerini ve insan vücudunun kolesterolü bir tehdit olarak algılamaması için farelerden başlayarak altta yatan genetik mekanizmaların detaylı olarak araştırılacağını ifade etti. Araştırmalarında aynı zamanda damar sertliğini geri döndürebilmeyi ve kalp krizini gelişmeden önleyebilmeyi hedefleyen Erbay, vücutta kötü yağ düzeyleri yüksek seviyelere ulaşsa ve obezite oluşsa bile, diyet yapmadan ve ilaç kullanmadan vücudun bu hastalığı algılamamasını sağlamayı amaçlıyor.