TÜBA Asosiye Üyesi Doç. Dr. M. Bilge Demirköz, CERN Kullanıcıları Danışma Kurulu’na Seçildi

TÜBA Asosiye Üyesi Doç. Dr. M. Bilge Demirköz, CERN Kullanıcıları Danışma Kurulu’na Seçildi

TÜBA Asosiye Üyesi Doç. Dr. M. Bilge Demirköz, 4 Şubat tarihinde Orta Doğu ülkelerini ve kullanıcılarını temsilen, CERN Kullanıcıları Danışma Kurulu’na (Advisory Committee of CERN Users-ACCU) seçildi. 

CERN Kullanıcıları Danışma Kurulu, yılda dört kez toplanarak CERN’ün Genel Direktör’üne, araştırma faaliyetlerinin daha rahat işlemesi için atılabilecek pratik adımlar ve içsel idari düzenlemeler konusunda danışmanlık yapıyor. 

Halen Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi olan Doç. Dr. Bilge Demirköz, tam burslu olarak ABD’deki MIT (Massachusetts Institute of Technology) fizik bölümünü, matematik ve müzik bölümü yan dalı yaparak bitirdi. MIT Fizik Bölümü tarafından fizik dünyasına katkılarından dolayı “Orloff Service Award” ile ödüllendirildi. Doktorasını Dorothy Hodking bursu ile Oxford Üniversitesi’nde tamamladı. Mayıs 2011’de fiziğe ve bilim iletişimine yaptığı katkılardan ötürü, TED (Technology Entertainment Design)tarafından TED Fellow, WEF (World Economic Forum) İstanbul Merkezi tarafından Global Shapers seçildi, 2012’de JCI Türkiye tarafından Ten Young Outstanding Persons (TOYP) ödülünü aldı, 2013’te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödüllendirildi. Demirköz, bahsi geçenler dışında birçok ulusal ve uluslararası kuruluş tarafından ödüle layık görüldü. 

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (European Organization for Nuclear Research-CERN), İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarıdır. Kuruluş amacı, üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmek olan CERN’de, 103 ülkeden yaklaşık 9000 civarında araştırıcı (dünyadaki parçacık fizikçilerinin yarısı) araştırma yapıyor.