TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz ve Ekibinin ‘LIGNOFOOD’ Projesine, AB 7. Çerçeve Programı’ndan 2 Milyon Euro Destek

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz ve Ekibinin ‘LIGNOFOOD’ Projesine, AB 7. Çerçeve Programı’ndan 2 Milyon Euro Destek

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz’ün müdürü olduğu Selçuk Üniversitesi (SÜ) İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (İLTEK) Küçük ve Orta Boy İşletmeler yararına hazırladığı 'LIGNOFOOD' projesi, 7. Çerçeve Avrupa Projesi'nde yüzde 10'luk başarı dilimine girerek 2 milyon euro destek almaya hak kazandı.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kars, Yrd. Doç. Dr.Meryem Kara, Yrd. Doç. Dr. Serpil Edebali ve Dr. Saliha Dinç’in görev aldığı proje; doğal kaynaklardan sağlıklı katkı maddeleri üretimi için biyoteknolojik süreçler geliştirerek proje ortağı KOBİ’lere çözüm sunmayı amaçlıyor. 

Proje ile Avrupa ve Konya’da yetiştirilen kenevir ve lif kaynaklı bitkilerin sapları başta olmak üzere lignoselülozik tarımsal yan ürünlerin sağlıklı gıda katkı maddelerine dönüştürülmesi hedefleniyor. Dönüşüm sonrası elde edilen ksilitol adı verilen bileşen, şeker hastalarının kullanabileceği düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak kullanılabilirken, ksilo-oligosakkaritler ise sindirim sistemini kuvvetlendirici iyi bir prebiyotik olarak kullanılabilecek. Projede kenevir gibi lif kaynaklı bitkilerin saplarının ya da samanlarının kullanılarak değerli ve katma değeri yüksek gıda katkı maddeleri elde edilecek. Böylelikle hem tarımsal yan ürünler değerlendirilecek hem de şeker hastalarının kullanabileceği düşük kalorili bir tatlandırıcı ve sindirim sistemini kuvvetlendirici prebiyotik elde edilecek. Labaratuvar çalışmalarının ardından elde edilen bileşen, ürünlere katılarak daha sağlıklı hale dönüştürülecek.
 
Bu doğrultuda çalışmalar, proje ortağı olan 5 ülke ve biyoteknolojik temelli şirketlerin oluşturduğu ortaklıkla yürütülüyor. Sonuç olarak, laboratuvar çalışmalarında elde edilen bileşenlerin bağırsak hücrelerine etkileri incelenecek ve olumlu sonuç alınırsa gıda katkı maddesi olarak kullanımı mümkün olacak. Lignoselülozik tarımsal yan ürünler ve çöpe atılacak olan bitki sapları ve samanları bu projeyle katma değeri yüksek gıda katkı maddelerine dönüştürülmüş olacak.