TÜBA Üyesi Prof. Dr. Raşit Küçük Vefat Etti

TÜBA Üyesi Prof. Dr. Raşit Küçük Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Raşit Küçük, tedavi gördüğü hastanede 22 Kasım 2022 tarihinde yaşamını kaybetti.

Yaklaşık 3 yıldır kanser tedavisi gören 76 yaşındaki Prof. Dr. Raşit Küçük, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde dekanlık ve öğretim üyeliğiyle, Din İşleri Yüksek Kurulu ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığı yaptı. Birçok vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun hem kuruculuğunu yapan hem de buralarda üye olarak görev alan Küçük, yurt içi ve yurt dışında sempozyumlara katıldı, çok sayıda kitap ile akademik çalışmaya imza attı. Küçük, ilmi çalışmalarının yanı sıra binlerce öğrenci yetiştirdi.

Prof. Küçük Fatih Camii'nde 22 Kasım günü ikindi vaktinde kılınacak olan cenaze namazının ardından defnedilecek. Raşit Küçük’e Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Raşit Küçük kimdir?
Antalya Akseki’deki Menteşbey köyünde 1947 yılında doğdu. 1966’da Antalya İmam-Hatip Okulu’ndan ve 1970’te Konya Yüksek İslâm Enstitüsü’nden mezun oldu.

1978’de Erzurum Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde doktora çalışmalarına başladı; doktora kabulü için “Abdullah İbnü’l-Mübârek ve Hadis İlmindeki Yeri” ve “Hicrî İkinci Asır Müellifleri” adlı iki ayrı çalışma takdim etti. Doktorasını “Kur’an ve Sünnette Sevgi Kavramı: Özellikle Allah Sevgisi” adlı teziyle daha sonra geçiş yaptığı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. Erzurum İmam-Hatip Okulu’nda dört yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nde Hadis ve İslâm Ahlâkı Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı; aynı zamanda idarî görevlerde bulundu. Daha sonra İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’ne naklen tayin oldu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nün Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ne dönüşmesinden sonra da uzun yıllar boyunca bu fakültenin hadis ana bilim dalında öğretim üyesi olarak çalıştı,. 1997’de doçent, 2003’te profesör unvanını aldı.

Çeşitli akademik ve idarî görevlerde bulundu; 2007-2011 yılları arasında dekanlık yaptı. Aynı dönemde Marmara Üniversitesi Senatosu ve Marmara Üniversitesi Yönetim Kurulu üyelikleri yanında, Yüksek Öğretim Kurulu İlâhiyat Millî Komitesi üyeliği ve başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Yurt Dışı İlâhiyat Alanı Denklik Alt Komisyonu başkanlığı görevlerinde bulundu. 2011-2014 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu başkanlığı yaptı ve buradan emekli oldu. Aynı yıl başladığı Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığı görevini 2022 yılı Eylül ayına kadar sürdürdü.

Sevgi Medeniyeti adıyla yayımlanan doktora tezi ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “fikir” dalında 1991'de birincilik ödülüne, ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" kapsamında 2016 yılı Üstün Hizmet Ödülü'ne lâyık görüldü.

2012’den beri TÜBA Üyesi olan Prof. Küçük, çok sayıda vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun kurucusu ve üyesi oldu.