Uluslararası Türk Akademisi Tanıtım ve Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Akademisi Tanıtım ve Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Akademisi’nin Türk Dil Kurumu (TDK) konferans salonunda 16 Ocak 2016'da gerçekleştirilen Tanıtım ve Ödül Töreni’nde, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık, eski bakanlardan ve Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel ile Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’a Türk dünyasına bilimsel hizmetlerinden dolayı altın madalya takdim edildi.

TÜBA, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve TDK'nın desteğiyle düzenlenen törene Eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, tören açılışında yaptığı konuşmada, Türk dünyası için önemli bir kuruluş olan Uluslararası Türk Akademisi’nin toplantısı dolayısıyla bir araya gelmiş olmanın öneminin altını çizerek şunları söyledi: “100. Yaşını idrak eden Akademi’mizin Şeref Üyesi Halil İnalcık Hoca’mıza ve yine Türk dili konusunda tarihi değere sahip çalışmaları ile Zeynep Korkmaz Hoca’mıza ve bürokrasi, siyaset ve aynı zamanda bilim-kültür hayatında takdire şayan çalışmaları sebebiyle fikir ve devlet adamı Hasan Celal Güzel beyefendiye Uluslararası Türk Akademisi Ödülleri takdim edilecek, tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum kendilerine. Bugün Türk ve İslam dünyasının ayağa kalkması için bilim-kültürden ve fikri çalışmalar ve ürünlerden başka dayanağımız yok. Bu konudaki mesafe açıklığını telafi etmek zorundayız. Bu bakımdan özellikle bu üç değerli büyüğümüzün çok değerli çalışmalarının tam karşılığı olmasa da, bu çalışmaların takdiri bakımından büyük önem arz eden ödülleri çok anlamlı buluyorum.

“Aziz Sancar, bilimsel başarıları yanında vatan ve milletimize bağlılığıyla da örnek oldu”
TÜBA Başkanı Acar “Yine Akademi’miz Şeref Üyesi Aziz Sancar Hoca’yı anmadan geçemeyeceğim. Kendisiyle Nobel Ödül Töreni esnasında ve sonrasında görüşme imkanı bulduk. Aziz Hoca hem dünyaca meşhur bilimsel başarılarıyla bu ödülü fazlasıyla hak etti. Bir Türk vatandaşı olarak memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki: özellikle yurt dışından ödül alan birçok isimin yaptığını kendisi yapmadı. Türk devleti ve milletine bağlılığını her vesile ile ifade ederek hem bize hem gelecek kuşaklara rol model olacak bir tavır sergiledi kendisini bu vesile ile şükranla yad ediyorum.” dedi

Başkan Acar ayrıca, Akademi olarak Türkiye’nin hem bilimsel hem de topyekün kalkınmasına katkı sağlamak üzere Türkiye’nin milli akademisi olma sorumluluğuyla çalıştıklarını dile getirerek 2015 yılının özellikle kardeş ülke ve akademilerle yapılan iş birliği anlaşmaları açısından olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti ve TÜBA ile Uluslararası Türk Akademisi ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi ve Astana’da Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği’nin kurulduğunun altını çizdi.

Bugün bilgi çağından söz edildiği dönemde bilgi ve türevi diğer faaliyetler konusunda birinci sınıf olmaz isek Türk milletinin medeniyet ihya ve inşa iddiasının laftan öteye geçemeyeceğini de bilmek durumundayız. Olaylara stratejik bir açıdan bakıp, güçlü yönlerimizin yanında zayıf yönlerimizi de görmek zorundayız. Tehditler yanında fırsatları da iyi değerlendirmek durumundayız. Türkiye bu bakış açısıyla özellikle son yıllarda bu konuda yaptığı atılımlarla önemli mesafeler katetmiştir ancak bu konuda yapacak çok işimiz olduğunu unutmamalı ve rehavete kapılmamalıyız.

“Terör ve terörü mazur gösterici yaklaşımlar, kabul edilemez”
Terörün ve terörü meşru ve mazur gösterici tutumların kabul edilemeyeceğini vurgulayan Acar, sözlerine şöyle devam etti: “Devletin en temel görevlerinden biri kamu düzenini sağlamaktır. Dolayısıyla şu anda Türk Devleti de bunu yapmaya çalışmaktadır. Terörü meşru ve mazur gösterici yaklaşım, tutum ve beyanların, kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Sözlerime son verirken bu organizasyon için Uluslararası Türk Akademisi’ne, ev sahiplikleri için Türk Dil Kurumu camiasına, hizmet ve çalışmalarını memnuniyet ve gururla izlediğimiz Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız’a kalbi şükranlarımı ifade ediyorum”.

Kültür ve Turizm e. Bakanı Yalçın Topçu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yususf Tekin, Kazakistan Cumhuriyeti Büyükleçisi Canseyit Tüymebayev, TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar ve TDK Başkanı Mustafa Kaçalin’in açılış konuşmaları ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali’nin tanıtım sunuşunun ardından ödüller sahiplerine tevdi edildi. Toplantı, Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi Müzik Topluluğu’nun konseriyle sona erdi.