Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Azaltma Çalıştayı Ankara'da Yapılacak

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Azaltma Çalıştayı Ankara'da Yapılacak

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, TÜBA ve Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) iş birliğiyle uluslararası nitelikte programlanan " Sürdürülebilir Gıda Sistemleri için Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması Çalıştayı"  (Reduction of Food Loss & Waste for Sustainable Food Systems) 25-28 Kasım 2025 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek.

Açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü ve AVT Ülke Direktörü Abdullah Başar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve AVT Program Görevlisi Keiichi Sugita yapacak.

Gıda güvenliğini tehdit eden küresel gıda israfı sorununa karşı bölgesel iş birliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen çalıştay dört gün süresince devam edecek. Çalıştay programı, AVT üyesi ülkelerden gıda kalitesinin iyileştirilmesi, iklim dirençli tarım ve gıda israfının azaltılması alanlarında çalışan Malezya, Nepal, Hindistan, Japonya, Pakistan, Filipinler, Tayland, Sri Lanka, Vietnam, Singapur’dan kamu görevlileri, politika yapıcılar, girişimciler ve uzmanları bir araya getirecek.

Çalıştay boyunca yenilikçi teknolojiler, depolama sistemleri ve gıda kalitesi yönetimi yöntemleri, AVT üye ülkelerinde gıda kaybı ve israfının azaltılması, gıda israfını azaltmaya yönelik iş modelleri masaya yatırılacak. Gıda kaybı ve israfının farklı boyutları ele alınacak, ülkelerin ekonomik durumlarına göre nasıl farklılaştığı üzerinde durulacak. Gıda kaybı ve israfının sürdürülebilir kalkınma göstergeleri üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin kapsamlı bir bakış açısı oluşturulacak, gıda kalitesini yönetme ve gıda kaybını en aza indirmeye yönelik en doğru yol haritaları çıkarılacak. Birleşmiş Milletler’in "Sorumlu tüketim ve üretim kalıplarını sağlamak" hedefini içeren Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 doğrultusunda düzenlenen çalıştayda; AVT üyeleri için gıda güvenliğini ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik en uygun modelleri detaylandırılacak. Çalıştayla birlikte gıda kaybı ve israfını azaltmaya yönelik başarılı örnekler ve teknolojilerin paylaşılması, AVT üye ülkelerinde gıda güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin artırılmasına katkı sağlanması, yenilikçi teknolojiler, depolama sistemleri, gıda kalitesi yönetimi yöntemleri ve iş modelleri konusunda ortak bir anlayış geliştirilmesi hedefleniyor.