Türk Dünyasına

Türk Dünyasına "Genç Türkologlar" Yaz Okulu

Türk Akademisi tarafından TÜBA ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin destekleriyle 18-26 Haziran 2023 tarihleri arasında Bişkek/Kırgızistan’da “Genç Türkologlar” konulu yaz okulu gerçekleştirilecek. Yaz Okulu’na başvurular için son gün 25 Mayıs 2023.

Söz konusu yaz okuluna, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Azerbaycan, Bosna Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya Macaristan, Moğolistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs, Başkurdistan (RF), Tataristan (RF) ülkelerinde ikamet eden 35 yaşın altındaki en az yüksek lisans mezunu gençlerin katılım sağlayabileceği programa Türkoloji, Türk tarihi, Türk edebiyatı, Antropoloji, Kültür Araştırmaları ve Arkeoloji alanlarında çalışan ve araştırma yapan gençler başvurabilecek.

Türkoloji araştırmalarının Türk devletleri, Türk halkları arasında ve araştırma dünyası için önemini vurgulamak üzere kurgulanan 2023 TÜBA Yaz Okulunda; Türk Dünyası Kavramı, Türk Devletleri Tarihi, Türk Dünyası Arkeolojisi, Türk Dünyası Sanat ve Düşünce Tarihi, Türk Dilleri ve Çağdaş Türk Dillerinin Genel Özellikleri, Türk Dünyası Mitolojisi ve Türk Dünyası Destan ve Efsaneleri konu başlıkları çalışılacak. Dersler, uluslararası üne sahip Türk cumhuriyetlerinden akademisyenler tarafından Türkçe verilecek. 6 gün sürecek olan program; günlük derslerin yanı sıra çalışma grupları, tamamlayıcı seminerler ve sosyal programları da içeriyor.

Yaz Okulu’na başvuracak adayların Türkçe bilmeleri gerekirken Türkçe konuşulmayan ülkelerden yapılan başvurularda Türk diline hâkimiyet talep edilecek. Adayların ekte bulunan başvuru formu,  pasaportunun fotoğraflı sayfasının kopyası, son gittiği üniversitede elde ettiği derecenin /sertifikanın bir kopyası, eğer öğrenci ise öğrencilik belgesi, seçim komitesine hitaben 250-300 kelimelik bir amaç beyanı ve bir adet referans mektubuyla 25 Mayıs 2023 tarihine kadar officetwesco@gmail.com adresine göndermeleri gerekiyor. Başvurular alındığında kişilere “Başvuru alınmıştır” bilgisi iletilecek, sadece katılımı hak edenlere ise başvuru “Kabul” mektubu gönderilecek.