Türk-Alman Üniversitesi Resmi Açılışı Yapıldı

Türk-Alman Üniversitesi Resmi Açılışı Yapıldı

Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından yapıldı.  

29 Nisan 2014’te Üniversite’nin İstanbul Beykoz-Şahinkaya’daki yerleşkesinde düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Eşi ile Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, açılış konuşmasında "Aslında ben şahsen Alman sisteminde eğitim almadım, Alman ekolünden değilim ama Türkiye'de bir Türk-Alman üniversitenin noksanlığını çok erkenden hep hissettim. Ben buranın herhangi bir üniversite olmasını istemiyorum. Herkesin yarışarak girmek istediği en yüksek puanlı öğrencilerin girmek istediği, Almanya'dan öğrencilerin geldiği bir üniversite olmasını istiyorum" dedi.

Türk-Alman Üniversitesi’nin teknoloji ağırlıklı bir üniversite olmasını çok arzuladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Tabii ki, diğer bütün dalların da sosyal bilim dallarının da var olması bir üniversite için şart. Onun için burada, hukuk, ileride muhakkak ki arkeoloji de dâhil olmak üzere birçok dal kurulacaktır. Ama bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı olmasının Türkiye’ye çok büyük katkısı olacağına inanıyorum” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ise, "Yeni bir şeye cesaret etmenin, her zaman çaba gerektirir ve olumlu anlamda heyecan ve ilham vericidir. Türk-Alman Üniversitesi projesinin de böyledir ve bugünkü törenle de resmi açılışın gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptığı açıklamada; Türk-Alman Üniversitesi'nin açılmasını iki ülke ilişkilerinin farklı bir boyuta taşınması ve derinleşmesi anlamında önemli bulduğunu belirterek, özellikle eğitim alanında Türkiye ile Almanya'nın çok yakın ilişki içinde bulunmasını önemsediklerini söyledi.

Diğer taraftan Almanya'nın bilim ve teknoloji alanında gelişmiş bir ülke olduğunu ve bu alanda en fazla yatırım yapan ülkelerin başında geldiğini aktaran Işık, Almanya'nın bu noktadaki birikiminden faydalanmanın ve bu birikimin Türkiye'ye aktarılmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılışı anısına, her iki cumhurbaşkanının isminin yazılı bulunduğu plaketin örtüsü Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Gauck tarafından kaldırıldı.

Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Eşi ile Cumhurbaşkanı Gauck ve Eşi üniversitenin maketini inceledi ve Rektör Prof. Dr. Halil Akkanat’tan bilgi aldılar.

 

İlgili Fotoğraflar