TÜBA&Azerbaycan Bilimler Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı

TÜBA&Azerbaycan Bilimler Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı

TÜBA ve Azerbaycan Bilimler Akademisi (ANAS) arasında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere mutabakat zaptı imzalandı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve ANAS Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbayli Türkiye ve Azerbaycan bilim toplulukları arasında bilimsel bilgi alışverişini sağlayacak olan imzaları attılar.

İmza töreninin ardından her iki akademi arasında 2003 yılında Anlaşma ve Uygulama Protokolü imzalandığını hatırlatan Prof. Şeker açıklamasında; mutabakat zaptında bahsi geçen iş birliği faaliyetlerinin kapsamının oldukça geniş olduğunu bilim, teknoloji, beşeri bilimler ve sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm akademik alanlarını içerdiğini ifade etti. Başkan Şeker şöyle devam etti “Azerbaycanla gerçekleştirdiğimiz her iş birliği iki devlet bir millet olarak bizleri her aşamada tabii ki mutlu ediyor. İmzaladığımız mutabakat zaptıyla Türkiye ve Azerbaycan bilim insanlarıyla akademik iş birliğimiz daha da gelişecek ve güçlenecek. Bilim insanlarımızı ve araştırmacılarımızı etkileşim yoluyla iki ülke arasında bilimsel bilgi ve deneyim alışverişine teşvik edecek. Ayrıca ekonomik büyüme ve istihdam yaratılması için ileri düzey araştırmaları ticari uygulamalara dönüştürmek üzere akademi üyeleri arasında iş birliği de desteklenecektir.” dedi.

Başkan Şeker son olarak sempozyumlar, konferanslar ve çalıştaylar gibi ikili bilimsel toplantılar, bilim insanlarının değişimi ile bilgi ve yayın alışverişinin de mutabakat zaptı çerçevesinde akademiler için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Prof. Şeker, Prof. Habibbayli’ye Akademinin son yayınları hakkında bilgi verdi; Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı çerçevesinde yayımlanan Milli Teknoloji Hamlesi ve National Technology Initiative: Social Reflections  and Türkiye's Future ile G8&G20 Joint Statements from Science Academies to World Leaders ve Osmanlı İlmiye Sınıfının Kıyafet Normu’nu hediye etti. Görüşmede TÜBA Asli Üyesi ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev de yer aldı.