TÜBA ve PAS Arasında İş Birliği Protokolleri İmzalandı

TÜBA ve PAS Arasında İş Birliği Protokolleri İmzalandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 18-19 Şubat 2015 tarihinde Pakistan’a gerçekleştirdiği ziyarette Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif ile birlikte Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısına katıldı. Ziyarete, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Sağlık Bakanı, Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ile TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar ve Başkan danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kaya ile diğer kuruluş yöneticileri de katıldı.

Konseyin ardından iki ülke başbakanları ve bakanlarının katılımıyla Türk ve Pakistan kuruluşları arasında 11 adet anlaşma imzalandı. Bu kapsamda, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Pakistan Bilimler Akademisi (THE PAKISTAN ACADEMY OF SCIENCES - PAS) arasında “İşbirliği ve Bilimsel İşbirliği Uygulama Protokolleri’, TÜBA Başkanı Prof.Dr.Ahmet Cevat Acar ve PAS Başkanı Prof.Dr.Anwar Nasim tarafından imzalandı.

İki ülke arasında imzalanan diğer anlaşmalar ise şunlar: Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Pakistan Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü, ATO ile Lahore Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü, Kayseri Ticaret Odası ile Lahor Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü, Türk Akreditasyon Kurumu ile Pakistan Ulusal Akreditasyon Konseyi arasında mutabakat muhtırası, Türk Patent Enstitüsü ile Pakistan Fikri Mülkiyet Kurumu arasında işbirliği protokolü, TPAO ile Pakistanlı muhatabı Oil and Gaz Development Company (OGDC) ve Pakistan Petroleum Limited (PPL) arasında işbirliğine dair mutabakat zaptı, İzmir ile Karaçi arasında kardeş liman ilişkisi ve işbirliğine dair mutabakat muhtırası, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına Yönelik Anlaşmaya İlişkin Protokol.

İmza töreninin ardından düzenlenen ‘Türkiye-Pakistan İş Forumu’ndan sonra Pakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin  tarafından Pakistan Devlet Nişanı tevcih edildi.

Program kapsamında Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Pakistan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Anwar Nasim’iyi ziyaret etti. Anlaşmalardan duyulan karşılıklı memnuniyetin dile getirildiği ziyarette, Akademilerin faaliyetleri ve iş birliği imkanları konusunda bilgi ve görüş alış verişinde bulunuldu. Oldukça samimi bir havada geçen ziyaret ve görüşmelerde, PAS eski başkanlarından. Dr. M. D. Shami ve PAS Genel Sekreteri Prof. Dr. Zabta Khan Shinwari ile TÜBA Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kaya da hazır bulundu.

Başbakanla birlikte geziye katılan ve Pakistan’ın TÜBA’nın anlaşma imzaladığı 23. ülke ve PAS’ın anlaşma imzalanan 24. akademi olduğunu ifade eden Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuyla ilgili şunları söyledi: “TÜBA ve PAS arasında imzalanan protokoller, kardeş Pakistan halkı ve bilim insanları ile varolan ilişkilerimizin biçimsel bir çerçeveye oturtulması ve geliştirilmesi bakımından önemli bir dönüm noktası ve temeli oluşturuyor. İki ülke arasındaki yakınlık dikkate alındığında aslında daha önceden imzalanmış olması gerektiğini düşündüğüm bu anlaşmanın tarafımızdan yapılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Aynı duygu ve düşünceleri görüşmelerimiz esnasında PAS Başkanı Prof. Dr. Anwar Nasim ve PAS mensubu muhataplarımızın dile getirmiş olması da sevindirici bir durum. İmzaladığımız anlaşma ve uygulama protokolleri çerçevesinde, TÜBA ve PAS arasında ikili bilimsel toplantı, sempozyum, konferans ve atölye çalışmaları, bilgi-yayın- bilim insanı değişimini öngörüyoruz. Ayrıca, görüşmelerimiz esnasında iki akademi arasında ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesi için gerekli ek anlaşmaların yapılabileceği konusunda da mutabık kaldık.”

İlgili Fotoğraflar