TÜBA Üyesi Prof. Sancar’dan İTÜ'de Yeni Akademik Yıl Açılış Dersi  

TÜBA Üyesi Prof. Sancar’dan İTÜ'de Yeni Akademik Yıl Açılış Dersi  

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı açılış dersini 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. Törene TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın İTÜ’nün mevcut durum analizini ve gelecek hedeflerini içeren kapsamlı sunumunun ardından biyokimyager ve moleküler biyolog Prof. Dr. Aziz Sancar, 2024-2025 Akademik Yılı’nın “EdU (5-etinil-2'-deoksiüridin) Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday” başlıklı açılış dersini gerçekleştirdi. Sancar, derste sunduğu bilgilerin ilk kez laboratuvarından çıkmış sonuçlar olduğunu dile getirdi. EdU’nun daha önce çok iyi bilinmeyen hücresel düzeydeki etki mekanizmasının açıklığa kavuşmasına yönelik yürüttüğü çalışmaları anlattığı derste Prof. Dr. Sancar, EdU’nun Glioblastoma gibi agresif beyin kanserlerine karşı kan-beyin bariyerini geçebilen bir tedavi ajanı olarak sinir hücrelerine zarar vermeden tedavide kullanılma potansiyeline dikkat çekti.

Dersin sonunda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Mandal ve Prof. Sancar, İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ndeki teziyle Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında 2024 TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü kazananı Dr. Semih Doğu'ya tebrik belgesini takdim etti. 

İlgili Fotoğraflar