TÜBA Üyesi Prof. Dr. Aral Okay Son Yolculuğuna Uğurlandı

TÜBA Üyesi Prof. Dr. Aral Okay Son Yolculuğuna Uğurlandı

TÜBA Şeref Üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Jeolog Prof. Dr. Aral Okay son yolculuğuna İstanbul'da uğurlandı. 

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı ile Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü eski müdürü, emekli öğretim üyesi  Prof. Dr. Okay 12 Kasım günü, 70 yaşında yaşam veda etti. Prof. Dr. Aral Okay için İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene TÜBA’yı temsilen katılan TÜBA Konsey Üyesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptığı konuşmada “Prof. Aral’ın akademik hayatı boyunca imza attığı başarılar, hepimizi, ülkemizi her daim onurlandırdı. Çok değerli, ilkeli bir akademisyen olan Aral Hocanın, kendisi gibi yetiştirdiği öğrencilerinin de ülkemize, dünyaya, insanlığa önemli katkılar sunacağından şüphem yok. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” dedi.

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür'ün de birer konuşma yaptığı törenin ardından İTÜ Abdülhakim Sancak Camii’nde kılınan cenaze namazının sonrasında Prof. Dr. Okay, Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Aral Okay kimdir?
1953'te İstanbul'da doğdu. 1971 senesinde İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu ve aynı yıl Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü'nden burslu olarak İngiltere'ye jeoloji öğrenimine gönderildi. 1973-1976 yıllarında Londra Üniversitesi (University College London) Jeoloji Bölümü'nden birinci derece ile lisansını tamamladı (B.Sc.), 1976-1980 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nden doktora (Ph.D.) derecesi aldı. 1980-1983 yılları arasında Ankara'da MTA Enstitüsü'nde jeolog olarak çalıştı. 1983 senesinde İTÜ Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne geçti. İTÜ'de 1986 senesinde doçent, 1992'de profesör oldu. 1994-1995 yıllarında Alexander von Humboldt bursu ile Almanya’da Ruhr Universitat Bochum’da, 2005-2006 senelerinde Fulbright Bursu ile ABD’de University of California Santa Barbara’da misafir araştırmacı olarak bulundu.

Türkiye ve Doğu Akdeniz bölgesinin jeolojik evrimi ve metamorfik petroloji konularında çalışan Aral Okay'ın 120 kadarı Scientific Citation Index'e giren dergilerde yayınlaan, 10.000'den fazla atıf alan 150'yi aşkın bilimsel makalesi bulunuyor. 1986’da TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü, 1992’de Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü’nü, 2002’de ise TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü alan 1996'da TÜBA Üyesi seçilen Prof. Okay, 2009’da ise Amerika Mineraloji Derneğine Şeref Üyesi (fellow) seçildi. 2019 yılında Almanya’daki Alexander Von Humboldt Vakfı tarafından yaşam boyu bilimsel katkılar için verilen Georg Forster Ödülü’nün de sahibi de olan Prof. Dr. Aral Okay çalışmalarını İTÜ’de sürdürdü.

İlgili Fotoğraflar