TÜBA TEKNOFEST'in Buluşma Noktası

TÜBA TEKNOFEST'in Buluşma Noktası

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenen, TÜBA’nın da paydaşı olduğu Türkiye’nin ayakları yere basmayan, 10. kez düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirildi.  

Teknoloji ve bilimin tükenmeyen enerjisi TEKNOFEST
İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yüz binlerce gencin hayallerini gerçekleştirmesi için TEKNOFEST kapsamında çeşitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmaları düzenlendi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen ve 4,5 milyondan fazla teknoloji tutkununu buluşturan 7. yılındaki TEKNOFEST, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda ziyaretçi sayısı 1 milyonu aştı. Teknolojinin gelişimine paralel olarak her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve “Teknoloji Geliştiren ve Üreten Bir Türkiye” hedefiyle Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının düzenlendiği TEKNOFEST’te yarışmacılara 30 milyon TL ödül ve 55 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanadı. TEKNOFEST 2024 kapsamında 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na bu yıl başvuruda bulunan 790 bin takım ve 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı en iyisi olmak için mücadele etti. 

Türkiye'nin otomobili Togg'un ilk sedan modeli T10F, ilk kez TEKNOFEST Adana'da vatandaşların beğenisine sunuldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen delta kanat yapısındaki ANKA III ve Bayraktar TB3 halka açık ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana'da gerçekleştirdi. TEKNOFEST Teknoloji Yarışmalarında dereceye giren takımlar ilk kez TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi'nde yarıştı; birincilik ödül MCT Sensor Merkutech 21'e, ikincilik ödülü ITU RAKE'e, üçüncülük ödülü ise PSİKOD'a verildi. TEKNOFEST'te katılımcıların "Çanakkale ruhu"nu yaşayabilmesi için ilk kez "Zaferin İzinde: Çanakkale Dijital Deneyim Alanı" oluşturuldu. İnsansız hava araçlarından yapay zekaya, otonom sistemlerden uzay teknolojilerine kadar çok sayıda alanda projelerin sergilendiği festivalde çocukların festival coşkusunu yaşaması için başlatılan "Bir Çocuk Gelsin Bir Uçağa Dokunsun" projesine katılan 40 bin öğrenci de yer aldı.

Yarınlarımıza giden yolda bir an bile durmayacak, duraksamayacağız.
TEKNOFEST’in kapanışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi: “Milli Teknoloji Hamlesi’ne bir seferberlik ruhuyla sahip çıkacağız. Ateş çemberine dönmüş bir coğrafyada ülkemizi huzur ve istikrar adasına dönüştüren kazanımlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz.”

TEKNOFEST’te Türk milletinin iradesinin sarsılmaz olduğunun bir kez daha görüldüğünü aktaran Bakan Kacır, "Allah’ın izniyle, bu milletin bileği bükülmez. Müreffeh yarınlarımıza giden yolda bir an bile durmayacak, duraksamayacağız. Bu duygularla, TEKNOFEST yarışmalarına katılan, Millî Teknoloji Hamlesi kahramanı gençlerimizi yürekten kutluyorum. Anne, babalarının, öğretmenlerinin ve bizlerin göğsünü kabartan, iftihar kaynağımız TEKNOFEST kuşağını tebrik ediyorum. Tüm paydaşlarımıza TEKNOFEST’in düzenlenmesine sundukları katkılar için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

TEKNOFEST, bir dönüşüm, bir umut hareketidir.
T3 Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise; TEKNOFEST, bir dönüşüm, bir umut hareketidir. Karanlığa karşı sesini yükselten, adaletsizliklere karşı duran, teknolojiyi insanlığın yararına kullanacak olan bizleriz. Bize layık görülen makus talihin, kaderimiz olmadığını, dünyaya sizler göstereceksiniz. Dünyanın geleceğine sizler yön vereceksiniz. Teknolojiyle insanlığı birbirine yakınlaştıracak, daha merhametli, daha hür ve daha adil bir dünyayı sizler kuracaksınız.” dedi.

TÜBA standı bilimin buluşma noktası oldu.
Bilim ve düşünce, bilim tarihi başlıklarında yayımlanan eserler, etimolojik sözlük ve milli mücadele tarihi eserleri, Türk İslam Bilim Kültür Mirası Dizisi, TÜBA üyesi bilim insanlarının yaşam öyküleri, Akademi’nin faaliyetlerine ilişkin süreli yayınlar, kültür envanteri çalışmaları, arkeoloji ve eğitime dair hakemli dergiler bilim meraklılarının ufkunu açmak için TÜBA standında ziyaretçilerini ağırladı.

Bilim ve tarih arasındaki tünel “İslam Bilim Tarihi Müzesi”
TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in T.C. Cumhurbaşkanlığı, Millet Kütüphanesi ve İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) tarafından hazırlanan İslam Bilim Tarihi Müzesi, Müslüman bilim insanlarının icatlarına ait modellemeleri her yaştan ziyaretçinin ilgisine sundu. Geçtiğimiz yıllarda da TÜBA standında 7’den 70’ye tarih ve bilim meraklılarının dikkatini üstüne çeken müze, “Fuat Sezgin’in Doğumunun 100. Yıl Dönümü UNESCO İş Birliğiyle Kutlanması” kapsamında bu yıl daha da zenginleştirilmiş olarak yine ziyaretçilere açıldı. El-Cezeri’nin küre ve düzlem üzerinde verilen üç noktadan bir dairenin merkezini belirlemek için icat ettiği alet, Resuli Sultanı Melik el-Eşref’in pusulası, İslam Astronomu El- Hucendi’nin usturlabı ve daha pek çok modelleme çok yakından görüldü.