TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen TÜBA-Akademi Konferansları çerçevesinde, TÜBA-Rabi Medrese’de 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Türkiye’de Durum’ başlıklı konferansını 24 Eylül’de gerçekleştirdi.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç sunumuna; dünya nüfusunun hızla arttığını, internete dayalı haberleşme sistemlerine her gün yenilerinin eklendiğini, insanların artan nüfusu beslemek, gerekli suyu ve enerjiyi sağlamak, çevreyi korumak ve hayat standardını geliştirmek gibi önemli sorunları çözmek zorunda olduklarını ifade ederek başladı.

Prof. Kakaç konuşmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının; kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer gibi kaynakların dışında, çevremizden alınan ve esas kaynağının da güneş enerjisi olan kaynaklardan elde edilen enerji olduğunu ve bu enerjinin sürekli olarak yenilenebildiği üzerine sürdürdü. Şu anda pratik bakımdan elektrik enerjisi üretilebilen hidrolik potansiyel (HES), biyokütle, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, güneş pilleri (PV), gel –git (tidal power), okyanus termal güç (ocean thermal), okyanus dalga (ocean wave) gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının incelendiğini söyleyen Prof. Dr. Sadık Kakaç, diğer ülkelerdeki yenilenebilir enerji hakkındaki gelişmeleri sundu, ardından, ülkemizde bu konuda şimdiye kadar yapılan çalışmalar, bugünkü durum ve gelecek için atılacak adımlar tartışıldı. Enerji ve çevrede süreklilik için alınacak tedbirlerin ve enerji çeşitliliğinin öneminin de altının çizildiği konferansta, diğer enerji kaynakları; özellikle nükleer enerji hakkında katılımcıların da dahil olduğu ve fikir alışverişinin yaşandığı tartışma ortamı oluşturuldu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Asli Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Gül ve Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, akademisyen, öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan dinleyiciler, konferansın ardından Prof. Dr. Sadık Kakaç’a konu hakkında sorularını yönelttiler.

 

 

İlgili Fotoğraflar