TÜBA Şeref Üyemiz Aziz Sancar Ödülü’nü Aldı

TÜBA Şeref Üyemiz Aziz Sancar Ödülü’nü Aldı

2015 Nobel Ödülü’ne Kimya alanında, hücreleri hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle layık görülen TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünü İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen görkemli törenle, Mozart’ın Türk Marşı eşliğinde İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden aldı.

Tören ve kutlamalara; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TC Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen,  TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Konsey Üyesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştimur, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. H. Tayfun Özçelik, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Aziz Sancar’ın aile üyeleri ve öğrencileri ile Türkiye’den bilim adamları ve gazeteciler ile İsveç'te yaşayan bazı Türk vatandaşları de katıldı.

Akademi Başkanı Prof. Dr. Acar, Prof. Dr. Sancar’ın Nobel Ödülü’nün sahibi olmasının hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Aziz Hoca’nın Akademi’mizin üyesi olması ve Nobel’i kazanan ilk bilim insanı olması Akademi camiamızı, Türk bilim hayatını ve Türk milletini ziyadesiyle onurlandırmış, sevindirmiş ve hepimiz için bir motivasyon kaynağı olmuştur. Aziz Hoca bilimsel buluşları ve araştırmalarıyla değil, Türkiye’ye vatan ve milletine olan bağlılığı ve sadakatiyle de önemli bir rol model olmuştur. Şahsım ve TÜBA adına değerli hocamıza tebrik ve içten teşekkürlerimi sunuyor, kendisini en kısa sürede Türkiye’de görmenin Türk bilim insanlarının motivasyonu ve gelişim ihtiyacı açısından ve dolayısıyla Türk bilim hayatı için son derece önemli önemli olduğunu düşünüyorum.”

Prof. Dr. Sancar ise çok büyük bir onur duyduğunu dile getirdi ve “Daha önce de söylemiştim, eğer Türkiye’nin bu kadar mutlu olacağını bilseydim daha çok çalışır 20 yıl önce bu ödülü alırdım. Hükümetimizin bilime önem verdiğini duymak beni çok memnun etti. Bilimsel çalışmalar hem Türkiye için hem de insanlık için önemlidir. Bu insanlığa olan borcumuzdur. Almanya, İngiltere ve İsveç’in insanlığa yaptığı gibi biz de bilim yaparak insanlığa katkıda bulunmalıyız, inşallah şimdiki ve gelecekteki nesiller Türkiye’yi bilim alanında istediğimiz seviyeye ulaştırırlar. Son olarak da şunu söylemek istiyorum; özellikle kızlarımızın eğitimi üzerinde durulmasını rica ediyorum herkesten. Umarım bu olur.”

Stockholm Konsert Huset’te (Konser Evi) düzenlenen Fizik, Biyoloji, Tıp, Edebiyat ve Ekonomi dallarında layık görülen bilim insanlarının da ödüllerini aldığı törene, çok sayıda davetlinin yanı sıra Kraliyet ailesi bütün fertleri de hazır bulundu. Yapılan kısa konuşmaların ve müzik resitallerin arasında ödüller sahiplerine takdim edildi.

Nobel Tıp Ödülü’nü İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ile Çinli Youyou Tu paylaştı. Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Kimya Ödülü’nü, çalışmalarını ABD’de sürdüren genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD’li Paul Modrich ile paylaştı. Prof. Dr. Aziz Sancar, hücreleri hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görüldü. Edebiyat Ödülü’nü ise Belaruslu yazar Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç kazanırken Ekonomi Ödülü İngiliz iktisatçı Angus Deaton’a verildi.

Nobel ödülü kazanan bilim adamlarına plaket ve Nobel Madalyası’nın yanı sıra her birine 850 bin Euro değerinde para ödülü de takdim edildi.

Ödül töreninin akabinde, binin üzerinde davetliye Stockholm Belediyesi’nde Nobel yemeği verildi. Yemeğe; İsveç Kraliyet ailesi, İsveç Başbakanı Steven Löfven, bakanlar, parti temsilcileri ve yabancı ülke temsilcileri ile ödül alanlar katıldı.

Prof. Dr. Aziz Sancar ayrıca, 8 Aralık tarihinde Nobel Ödülü kapsamında Stockholm Üniversitesi’nde kapsamında konferans verdi.

Prof. Dr. Sancar'ın verdiği konferansa, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar TÜBA Konsey Üyesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştimur, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. H. Tayfun Özçelik, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Sancar’ın aile üyeleri ve öğrencileri ile Türkiye’den bilim adamları ve gazeteciler ile İsveç'te yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

İlgili Fotoğraflar