TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2024 Yılı Başvuruları Başladı

TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2024 Yılı Başvuruları Başladı

TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülleri (TÜBA-TESEP) Programları 2024 yılı ödül başvuruları için son gün 18 Mart 2024.

2001 yılında başlatılan TÜBA-GEBİP ödül programı doğrultusunda farklı bilim disiplinlerden 644 üstün başarılı genç bilim insanı ödüllendirildi. 2008 yılında başlatılan TÜBA-TESEP ödül programında ise bugüne kadar 238 Türkçe bilimsel eserin ödüle layık görüldü. Asli görevleri arasında toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılmasını sağlamak, genç bilim insanlarını teşvik etmek, bilimin öneminin ülke kamuoyunca takdir ve kabulünü sağlamak ve bilim insanlığını özendirmek için ödüller vermek olduğunu hatırlatan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA, ödül sahiplerini Akademi paydasında bir araya getirdiğinin altını çizdi.

Üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve ülkemizdeki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla yürütülen TÜBA-GEBİP’in gelenekselleştiğine dikkat çeken Başkan Şeker, TÜBA-GEBİP dahilinde dördüncü kez sahibini bulacak olan “Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Eczacılık GEBİP Özel Ödülü”nün “eczacılık alanında bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları” olan bilim insanına takdim edileceğini de bildirdi. TESEP Ödüllerinin ise Türkiye kaynaklı bilimsel çalışmalarını ve Türkçe yayınlarını özendirici ve artırıcı bir etki de gösterdiğini kaydeden Prof. Şeker, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserler için vefat etmiş Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Prof. Dr. Mehmet Genç, Prof. Dr. Kemal Karpat gibi TÜBA üyeleri, Türk bilim insanları veya öncelikli konular adına “özel ödül” verilebileceğini ifade etti.Akademin pek çok ödül programını aynı anda ve aynı özen ve titizlikle yürüttüğünün altını çizen Prof. Şeker bu programların süreçlerinde Akademinin de üyesi olan çok sayıda bilim insanının yoğun bir emek harcadığını, bu noktada kendilerine ayrıca şükranlarını sunduğunu söyledi.

TÜBA-GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 125.000 TL’nin yanı sıra ayrıca her yıl, tez aşamasındaki lisansüstü çalışmalarında kullanılmak üzere 25.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 20.000 TL’ye kadar ilave mali destek ve Akademi üyelerimizce bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 25.000 TL, Avrupa dışı ülkeler için 35.000 TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 70.000 TL ve Jüri Özel Ödülü olarak ise telif eserlerde 40.000 TL parasal ödül veriliyor.

TÜBA-GEBİP ve TÜBA-TESEP Başvuruları için: https://bit.ly/3u3sCRf, https://bit.ly/3Umy38m