TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. İlday’a ‘Alexander von Humboldt Profesörlüğü’ Ödülü

TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. İlday’a ‘Alexander von Humboldt Profesörlüğü’ Ödülü

2006 yılı TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP) sahibi Prof. Dr. Fatih Ömer İlday, Alexander von Humboldt Profesörlüğü Ödülüne layık görüldü.

Prof. İlday ödülünü, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark Watzinger'ın elinden aldı. Araştırmasıyla ultra hızlı lazer teknolojisinin geliştirilme sürecinde önemli bir rol oynayan İlday son yıllarda linear olmayan lazer-madde etkileşimi alanında yaşanan dönüşümü gerçekleştirdi. Geliştirilmesinde merkezi sorumluluk üstlendiği lazerler, tıptan mühendisliğe, birçok alanda kullanılıyor.

Ruhr Bochum Üniversitesi'nde Karmaşık Lazer-Madde Etkileşimleri Merkezi adında yeni bir araştırma merkezi kuracak olan Prof. İlday'ın burada plazma araştırmaları, malzeme bilimi ve üretim mühendisliği alanları arasında köprüler kuran fikirler geliştirmeye devam etmesi bekleniyor. İlday'ın projesi, gelecek beş yılda 5 milyon euro ile desteklenecek.

Prof. Dr. Fatih Ömer İlday kimdir?
1976 yılında İstanbul'da doğdu. Doktorasını 2003 yılında ABD'deki Cornell Üniversitesi'nde tamamladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Ankara'daki Bilkent Üniversitesine devam etti.

Disiplinler arası çalışarak teoriyi pratikle birleştirdi. UFOLAB'ın kurucu direktörü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dünyadaki ilk Türk lazer şirketinin de kurucusu oldu.

2006 yılında TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne (GEBİP) layık görüldü, 2017 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. 2014 yılından bu yana ise Bilkent Üniversitesi Fizik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde Ultra Hızlı Optik ve Lazer Laboratuvarı (UFOLAB) direktörlüğü görevini sürdürüyor.