TÜBA GEBİP Üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran, Dünya Bilimler Akademisi’ne Seçildi

TÜBA GEBİP Üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran, Dünya Bilimler Akademisi’ne Seçildi

2010 TÜBA GEBİP Üyesi ve Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Baran Dünya Bilimler Akademisi'ne ‘Genç Üye’ (Young Affiliate) seçildi.

29 Temmuz’da yapılan açıklamaya göre; uluslararası hakem kurulunun değerlendirmeleri sonucunda seçilen 40 yaş altındaki 25 genç bilim insanından biri olan Prof. Dr. Baran, Dünya Bilimler Akademisi ‘Genç Üye’liğine layık görüldü.

Diğer genç üyelerle birlikte Dünya Bilimler Akademisi’nin genel kurullarına ve toplantılarına ve bölgesel ofisler tarafından düzenlenen toplantılara katılma, Dünya Bilimler Akademisi ödüllerine aday olma veya diğer bilim insanlarını aday gösterme, gelişmekte olan ülkelerdeki genç bilim insanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini Dünya Bilimler Akademisi’nin gündemine taşıma ve genç bilim insanlarını üyeliğe aday gösterme gibi sorumlulukların da sahibi olan Prof. Dr. Yusuf Baran ülkesini ve çalıştığı kurumları Dünya Bilimler Akademisi gibi uluslararası saygın platformlarda temsil edecek olmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi ve “Dünya Bilimler Akademisi’ne tüm dünyadan seçilen 40 yaş altı 25 genç bilim insanından biri olmak, şahsım için de son derece mutluluk ve gurur verici oldu. Farklı kültür ve coğrafyalardan seçilen üstün başarılı ve küresel problemlere ilgi duyan lider bilim insanlarıyla tanışmak, fikir alışverişinde bulunmak ve birlikte çalışma fırsatı yakalamış olmak kişisel gelişimime önemli katkılar sunacak. Akademi’nin uluslararası vizyonunu gerçekleştirmeye ve dünyanın farklı bölgelerindeki bilimsel gelişmeleri desteklemeye dair yürütülen çalışmalar, toplantılar ve beyin fırtınalarına katkı sunmaya ve ülkemin de bu desteklerden en üst düzeyde faydalanması için gereğini yapmaya da hazırım.” dedi.

Prof. Dr. Yusuf Baran, üyelik belgesini 18-21 Kasım 2015 tarihlerinde Avusturya'nın Viyana şehrinde düzenlenecek bir törenle alacak.

Prof. Dr. Yusuf Baran kimdir?
Prof. Dr. Yusuf Baran, 11 Aralık 1977 yılında Batman’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Batman ili Beşiri ilçesinde tamamladı. 1998 yılında Dicle Üniversitesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans derecesini 2002 ve doktora derecesini 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) aldı. Doktora çalışmaları esnasında Kuzey Atlantik Savunma Paktı’ndan (NATO) aldığı özel bir burs ile Amerika Birleşik Devletleri, Medical University of South Carolina’da (2005 Temmuz-2006 Şubat) misafir araştırmacı olarak, 2007-2015 yılları arasında ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Prof. Dr. Yusuf Baran’ın çeşitli kurumlar tarafından desteklenen 25’in üzerinde bilimsel araştırma projesi, 80’in üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi ve 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası ödülü vardır. Bu ödüllerden bazıları; 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden “Yılın Tezi Ödülü”; 2010 yılında TÜBA’dan “Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Bilim Kahramanları Derneği’nden “Yılın Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Dünya Ekonomik Forumu’ndan "2013 Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimler Organizasyonu’ndan “Bilimsel Önderlik Alanında Türkiye’nin En Başarılı İnsanı Ödülü”dür.

Prof. Dr. Baran, Küresel Genç Akademi Yönetim Kurulu Üyeliği, Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi Kurucu Üyeliği, Dünya Genç Bilim İnsanları Organizasyonu Üyeliği, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Üyeliği, TÜBA Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği, Dünya Ekonomik Forumu Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği ve Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları ve Kanser Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Prof. Dr. Yusuf Baran, 2015 yılının Şubat ayından beri Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.