TÜBA-GEBİP Üyesi Dr. Tozburun’a ERC’den Önemli Destek

TÜBA-GEBİP Üyesi Dr. Tozburun’a ERC’den Önemli Destek

TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı) Ödülü Sahibi, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Doç. Dr. Serhat Tozburun, sindirim sistemi hastalıklarına yönelik yenilikçi bir çözüm geliştirmeyi amaçlayan projesi CLARISURGE ile Avrupa Araştırma Konseyi'nden (European Research Council – ERC) 1.6 milyon Euro destek almaya hak kazandı.

Projenin Horizon Europe programı çerçevesinde finanse edildiğini ifade eden Dr. Tozburun, CLARISURGE’ün ERC’nin toplamda 678 milyon Euro bütçe ile desteklediği 328 proje arasında yer aldığını belirtti. Tozburun “Sindirim sistemi organlarında görülen erken evre yüzeysel lezyonların düşük riskli, etkili ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirmeyi hedefliyoruz. Günümüzde kullanılan cerrahi yöntemlerin sınırlamaları ve mevcut riskleri nedeniyle erken evre lezyonların tedavisi genellikle ihmal edilmiyor ya da hasta takibi öncelikli tercih oluyor.” dedi.

Doç. Dr. Serhat Tozburun kimdir?
2005 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümünde lisans, 2007 yılında Koç Üniversitesi Fizik Bölümünde yüksek lisans ve 2012 yılında North Carolina Üniversitesi’nden Optik Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde doktora derecelerini aldı. 2016 yılına kadar Harvard Tıp Fakültesinde doktora sonrası çalışmalarını sürdürdü.

9 yıllık yurt dışı deneyimi sonrası 2016’da Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) öğretim üyesi olarak görevine başladı ve araştırma laboratuvarını (https://www.ibg.edu.tr/research-programs/groups/tozburun-lab) kurdu. 2018’de 6550 sayılı kanun kapsamındaki İzmir Biyotıp ve Genom Merkezine Araştırma Grup Lideri olarak katıldı. DEÜ Teknoparkında 2022 yılında kurulan ve biyomedikal teknolojiler ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren Healysense A.Ş. isimli firmanın kurucu ortağı oldu. Optik, fotonik veya ilgili alanlara potansiyel katkılarından dolayı SPIE tarafından 2012 Optik ve Fotonik Ödülü’ne ve Feyzi Akkaya Bilimsel Faaliyetleri Destekleme Fonu (FABED) tarafından 2016 Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2018 TÜBA-GEBİP Ödülü ve 2020 BAGEP Ödülü sahibidir.

1 lisanslı (AlconCorp.), 3 ulusal ve 5 uluslararası 4 tescilli olmak üzere toplam 8 patent sahibidir. 50’yi aşkın yayında yazar olan Tozburun’un bilimsel yayınlarından ikisi, Nature Photonics ve Biomedical Optics Express kapak sayfalarında vurgulandı. Journal of Biomedical Optics, Optics Express, Biomedical Optics Express, Optics Letter, Applied Optics and Current Molecular Imaging dergilerinde hakem olarak görev almaya devam eden Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE), Optik ve Fotonik Derneği (OPTICA) ve Uluslararası Optik ve Fotonik Derneği (International Society for Optics and Photonics – SPIE) uyesi Dr. Tozburun, 2017 yılında Avrupa Komisyonu tarafından bir araştırma projesi kapsamında Mükemmellik Mühür ödülüne layık görüldü. 2018 yılında Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) üyesi seçildi.