TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Şeker’den Uluslararası Başarı

TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Şeker’den Uluslararası Başarı

Bilkent Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve TÜBA Genç Akademi Üyesi Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker’in araştırması alanın önde gelen uluslararası ACS Infectious Diseases'de yayımlanmaya değer bulundu. Dr. Şeker'in Sar-CoV-2 bloke edici proflaktik amaçlı kullanım için üzerinde çalıştığı preklinik çalışma, ACS Infectious Diseases'in ön kapağından verilecek.

Alanın uluslararası arenada en önemli dergisinde çalışmasının yayınlanmasından duyduğu heyecanı paylaşan Doç. Dr. Şeker “ Yaptığımız çalışma sayesinde GRFT proteininin Delta ve Omicron varyantlarını da bloke edebildiğini gördük. Omciron varyantında bloke edici etkinin daha da yüksek olduğu görülüyor. İlgili protein burundan verildiğinde herhangi bir immun reaksiyona neden olmuyor. GRFT'in gelişecek diğer varyantlara karşı da etkili olması sahip olduğu etki mekanizmasından dolayı mümkün olacak.” dedi. Ortaya bir ürün konulması için uzun zamandır çaba sarfedildiğini söyleyen Şeker, bahsi geçen sürecin istedikleri kadar hızlı olmadığını belirtti ve şu şekilde devam etti. “İstediğimiz kadar hızlı olmadı çünkü bu süreçleri benim ya da başka bir akademisyenin tamamlaması mümkün değil, zira bunun için iyi regülasyon bilen, üretim planlama ve organizasyonunu yapacak yapılara ihtiyaç vardı. Ve bu süreçlerin tamamını; izinler, üretim, klinik çalışma için maddi destek dahil her konu ve sorunu kendimiz tamamlamak üzere yol çıktık ve bu yüzden her şeyi sıfırdan öğrenmemiz gerekti. Bizim açımızdan eşsiz bir deneyim oldu. Ürünün, SARS-CoV-2 dışında başka üst yolunum yolları virüslerinde de etkin olacağını öngörüyoruz. Üretim ve ürünün süreciyle ilgili anlamlı gelişmeleri elimizden geldiğince duyuracağız. Bu çalışma TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu desteklendi, çalışma ekibini Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özkul’la birlikte yürüttük. Bizim grubumuzdan Recep Erdem Ahan, Ebru Sahin Kehribar, Elif Özçelik ve Eray Ulaş Bozkurt çalışmada yer aldılar ve ciddi bir emek verdiler.”

Çalışmaya ulaşmak için: https://bit.ly/3xJGqzw 

Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker kimdir?
1978 yılında doğdu. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde ve University of Washington Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde doktora çalışmalarını tamamladı. Doktora çalışmaları sonrasında, 2010-2011 tarihleri arasında Singapore Nanyang Technology University Elektrik Mühendisliği ve Uygulamalı Fizik Bölümünde, 2011-2014 yılları arasında Massachusetts Institute of Technology’de Elektronik Araştırma Laboratuvarı (RLE) ve Sentetik Biyoloji Araştırma Merkezinde (MIT Synthetic Biology Center) doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2014 yılında yardımcı doçent, 2019 yılında doçent unvanını almaya hak kazandı. 2014 yılında Biyomühendislik alanında TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülünü (TÜBA-GEBİP) aldı. Çalışmalarına Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde devam ediyor.