TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Karahasanoğlu’na “Georg Forster Araştırma Bursu”

TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Karahasanoğlu’na “Georg Forster Araştırma Bursu”

Akademi tarafından verilen TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı) 2016 yılı ödülü sahibi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Karahasanoğlu, Alexander von Humboldt Vakfı’ndan Georg Forster Araştırma (Georg Forster Research Fellowship) bursunu almaya hak kazandı.

“Osmanlı Literatüründe Ben-Anlatıları / Ego-Documents” konulu projesi dolayısıyla bursu alan Doç. Dr. Karahasanoğlu özel olarak, 18. yüzyılda Sıdkı Mustafa isimli bir müderris tarafından tutulmuş 1749-1756 yılları arasını kapsayan günlük üzerinde duruyor. Bu günlükten yola çıkarak, Osmanlı literatüründe ben-anlatılarının çalışılması için bir çerçeve sunmayı hedefliyor.

Almanya'da araştırma gerçekleştirmenin kendisi için ufuk açıcı olduğunu ifade eden Karahasanoğlu, Berlin'de bulunan Freie Üniversitesi'nde, “Avrupa literatüründe ben-anlatıları” konusunda çalışmış geniş bir ekip olduğunu dile getirdi ve “O ekiple temas bana çok şey öğretiyor. Prof. Claudia Ulbrich başkanlığındaki tarihçiler grubu 10 küsur yıl bir DFG projesi (Forschergruppe 530. Selbstzeugnisse in transkultureller Perspektive) yürütmüşler, ben-anlatıları üzerine. Tabiatıyla, bu alanda geniş bir birikim oluşturmuşlar. Projenin bir Osmanlı ayağı da var. Onun da yürütücülüğünü Prof. Barbara Kellner-Heinkele üstlenmiş. Bu bilim insanlarıyla temas, bana Osmanlı için yeni ufuklar açıyor. “Georg Forster Research Fellowship” sayesinde bahsettiğim Alman akademik çevreleriyle daha yakın iş birliği fırsatı bulacağım ve umuyorum ki, Osmanlı literatüründe ben-anlatıları hususunda bir araştırma çerçevesi kurmanın imkânını yakalayacağım.” dedi.

Georg Forster Araştırma Bursu, doktorasını son dört yıl içerisinde bitirmiş, alanındaki çalışmalarıyla fark yaratan ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına çözümler getiren genç başarılı araştırmacılara veriliyor. Tüm bilimsel araştırma alanlarını kapsayan bu ödül, her yıl gelişmekte olan ülkelerden en fazla 10 kişiye veriliyor.