TÜBA-GEBİP Ödülü Sahibi Prof. Önses’e ERC’den Büyük Destek
TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı) Ödülü Sahibi, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses geliştirdiği “DNA Encoded Omniphobicity” projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi'nden (European Research Council – ERC) 2 Milyon Euro destek almaya hak kazandı.
ERÜ Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERNAM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Önses proje ile canlıların genetik bilgi taşıyıcısı olan DNA'yı kullanarak bir takım yüzeyler elde etmeyi ve yüzeyin ıslatma özelliklerini kontrol etmeyi amaçladıklarını söyledi. DNA güdümlü ıslatma olaylarını yöneten ilkelerin anlaşılmasının; kodlanmış yüzeyler, akıllı kaplamalar, sahtecilik önleyicilik, giyilebilir sensörler ve tıbbi teşhis gibi bir dizi alan ve teknoloji için yüksek temel ve uygulama değeri olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin arayüzünde bilgi üretmesinin beklendiğini belirtti.
2014 yılında TÜBİTAK 2232 programı kapsamında Türkiye’ye dönen, 2020 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Önses "Bir nevi akıllı, yaşayan organizmalara benzer şekilde yüzeyler elde etmek istiyoruz. Eğer proje başarıyla sonuçlanırsa bir çığır açma potansiyeli var. Birçok alanda ilk planda öngördüğümüz üzere bir takım şifrelenmiş yüzeyler adı verdiğimiz akıllı kaplamalar, bir takım sensör teknolojileri, tıbbi teşhiste bir takım teknolojilerde kullanılabileceğini düşünüyoruz ama bu yaklaşımı, böyle bir keşfi başarabilirsek proje kapsamında belki şu an öngöremediğimiz birçok alanda da uygulanabileceğini düşünüyoruz. Hem temel olarak hem uygulama olarak birçok değeri olacağını düşünüyoruz." dedi.
Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses kimdir?
Lisans ve yüksek lisans eğitimini sırasıyla Kimya Mühendisliği ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanlarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 2006 yılında tamamladıktan sonra doktora derecesini tam burslu olarak kabul aldığı University of Wisconsin-Madison’dan 2012 yılında aldı. İki yıl kadar University of Illinois at Urbana-Champaign’de araştırmacı olarak görev yaptı.
Uluslararası saygın dergilerde yayımlanan 110’dan fazla makalesi, uluslararası ve ulusal kurumlarca tescillenmiş ve başvuru aşamasında 10’ün üzerinde patenti bulunan Prof. Önses’in eserleri 4500’ün üzerinde atıf aldı. TÜBA-GEBİP, TÜBİTAK Teşvik Ödülü, Mustafa Parlar Araştırma Teşvik ve Bilim Kahramanları Yılın Genç Bilim İnsanı ödüllerine layık görüldü. Araştırma programı nanoyapılı yüzeylerin moleküler ve kendiliğinden düzenlenme süreçleri ile tasarlanması, üretilmesi ve farklı sahalarda uygulanmasına odaklanan Prof. Dr. Önses, çok sayıda ulusal ve uluslararası projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı.
TÜBİTAK 2232 Yurda Dönüş Programı kapsamında Türkiye’ye geri dönen, 2014 yılından itibaren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses, halen ERÜ Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERNAM) müdürlüğü ile disiplinler arası Nanobilim ve Nanoteknoloji Anabilim dalının kurucu başkanlığı görevlerini sürdürüyor.