TÜBA-Emir Timur ve Mirası Çalıştayı

TÜBA-Emir Timur ve Mirası Çalıştayı

TÜBA tarafından düzenlenen “Emir Timur ve Mirası Çalıştayı” farklı üniversitelerden akademisyen, TÜBA üyeleri, TÜBA Genç Akademi üyeleri, araştırmacı ve uzmanların katılımıyla TÜBA-Rabi Medrese’de gerçekleşti.

Çalıştayın sonuçları kitap haline getirilecek.
Çalıştay, Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan TÜBA-Rabi Medrese’nin tarihi atmosferinde düzenlendi ve gün boyu sürdü. Cesur bir asker, yetenekli bir idareci, âlim ve sanatkarları himaye eden ve nihayetinde çağlar boyu adından söz ettiren, Timurlu Devleti’nin kurucusu Emir Timur’un etkisi ve günümüze kadar ulaşan mirası detaylarıyla ele alındı. 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker çağlar boyu ilham veren Timur'un dini çalışmalar, vakıf, sanat, edebiyat, astronomi, matematik alanındaki gelişmeler üzerindeki etkisinin bilimsel bir gerçeklik olduğunu ifade etti ve "Timurlular dönemindeki özellikle Türkistan ve İran’da şehir ve mimarinin önemli örnekleri, Timurlular döneminde gelişen uluslararası diplomatik ilişkiler, askeri yenilikler, kale ve şehir kuşatmaları, taktik ve stratejik dönüşümler sadece o dönemde değil aynı zamanda gelecek için de kilometre taşı niteliğindedir." dedi.

Başkan Şeker konu hakkında yaptığı açıklamada Türkiye’de Timurlulara dair çeşitli çalışmalar yapıldığını ve kayda değer bir literatürün oluştuğunu vurguladı. Alanın uzmanlarının katılımıyla doğrudan Emir Timur ve mirasının tartışıldığı, yeni fikirlerin veya farklı bakış açılarının ortaya atıldığı ve değerlendirildiği ilmi toplantıların yeterli seviyede olmadığını söyledi. TÜBA’nın destekleriyle organize edilen “Emir Timur ve Mirası Çalıştayı”nın söz konusu eksikliğin giderilmesi noktasında önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Çalıştay neticesinde farklı disiplinlerden konunun uzmanı olan bilim insanlarının bir araya getirildiğini ve Timurlulara dair yapılması planlanan akademik çalışmaların masaya yatırıldığını belirten Başkan Şeker, tüm bu değerlendirmeler neticesinde TÜBA olarak kapsamlı bir kitap hazırlayacaklarını söyledi.