TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın Kazakistan Ziyareti…

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın Kazakistan Ziyareti…

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Kazakistan Bilim ve Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Türk Akademisi’nin (UTA) daveti üzerine 10-11 Eylül tarihlerinde Astana’da N. Nazarbayev Üniversitesi’nce düzenlenen ‘Kazakistan Kazak Hanlığı’nın ‘550. Kuruluş Yılı “Ebedî Halk” (Mangılık Yel) Bilimsel Konferansı’na ve kutlama törenlerine katıldı.

10 Eylül tarihinde Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Türk-Kazak Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, UTA Başkanı Prof. Dr. Darkhan Kydyrali’yi ziyaret ettiler. Başkan Acar, aynı gün Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı Yardımcısı Takir Balykbayev tarafından kongre davetlileri için düzenlenen yemeğe de katıldı.

11 Eylül tarihinde ise Kazak Hanlığı’nın ‘550. Kuruluş Yılı’ dolayısıyla Türk Konseyi üyesi ülke devlet başkanları ve temsilcilerinin de yer aldığı toplantıya katılan Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Bilimsel Konferans’ta ‘Türkiye ve Kazakistan Arasındaki Tarihsel İlişkilerin Aşamaları’ başlıklı bir konuşma yaptı. Başkan Acar, ziyaret esnasında Kazakistan ve diğer ülke temsilcileriyle de görüştü.

Aynı tarihte TBMM Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı’nın katılımıyla Türk Konseyi 5. Zirve Toplantısı Astana’da gerçekleştirildi. Zirvede Türk ülkeleri arasındaki, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel işbirliğine ilişkin gündemdeki konular ele alındı. Zirve bağlamında gerçekleştirilen görüşmelerde, Türk Akademisinin de katkısıyla Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi’nin Türk dünyasının ortak üniversitesi olması, Erenekon kazılarının önemi, ortak Türk tarihinin müfredata girmesi gibi konular da gündeme getirildi. 6.Türk Zirvesi’nin 2016’da “Geleneksel Türk Sporları” gündemiyle Kırgızistan'ın Çolpan-Ata şehrinde yapılması kararlaştırıldı.