TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve TÜBA Üyeleri, DÜBTAM ve ‘2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı’nda

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve TÜBA Üyeleri, DÜBTAM ve ‘2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı’nda

2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı’ ve  Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜBTAM) açılışı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve  TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'ın katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirildi.
 
6 Mart tarihinde; DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Yılmaz Tuna, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, YÖK Üyesi Prof. Dr. M. Emin Yılmaz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker’in açılış konuşmalarının ardından DÜBTAM’ın ve ‘2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı’nın açılışı Dicle Üniversitesi’nde yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, konuşmasında; "Araştırma talebi, sahadan değil araştırmacıdan geliyor, bu çözmemiz gereken önemli bir sorun. Üniversitelerimiz, yeni sorunlar üretmeden sorunlarımıza çözüm önerileri üretmeli. Bilim ideolojik kalıba sokulursa, sadece bir araçtan ibaret kalıyor; bilim ideolojik ve siyasi mülahazalardan bağımsız olarak ele alınmalı. Dört kavramı, konuyu önemli görüyorum: Planlama, Koordinasyon, Organizasyon ve Kooperasyon. Her alanda olduğu gibi bilim ve araştırma alanında da bu konulara önem vermeliyiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise açılışta yaptığı konuşmada; “2023 vizyonu, bugünkü performans göstergelerimizin yaklaşık üçe katlanmasını öngörüyor. Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda bilim, Ar-Ge ve yenilikçilik alanında elimizde bulunan fırsatları ve güçlü taraflarımızı görebildiğimiz gibi, zayıf yönlerimizi ve tehditleri de görmek zorundayız. Bu bağlamda, Türkiye son 10 yılda Ar-Ge'ye sağlanan mali destek, üniversite ve yayın sayıları, desteklenen projeler bakımından çok ciddi ilerlemeler kaydetmiştir. Bununla birlikte, temel bilimlerin durumu, öğretim elemanlarının ücret ve özlük hakları, kaynakların etkin kullanımı, konuların bütüncül, koordineli ve stratejik bir yaklaşımla ele alınması gibi konularda ciddi yetersizliklerimizin olduğu da bir gerçektir. Temel bilimlerde yetkin olmak, Ar-Ge ve yenilikçiliğin sürdürülebilirliği açısından gerekli bir ön koşuldur. Bu nedenle, yükseköğretimde temel bilim alanlarına yönelik ilgisizliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Bilim insanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarında da acil iyileştirmeye ihtiyaç var. ‘Marifet, iltifata tabidir’ sözü gereğince, bilim insanlarına gerekli destek ve teşvikin verilmesi gerekiyor” dedi.

Üniversitelerin araştırma laboratuvarları ve imkanlarının koordineli ve etkin biçimde kullanılması konusunda da yapılması gerekenler olduğunu, özellikle dağınık yerleşkeli üniversitelerde bu sorunun göreli olarak büyük olduğunu ifade eden Acar, “Farklılıklarımızı çatışma nedeni değil zenginlik olarak değerlendirmemiz durumunda, 2023 ve 2071 vizyonlarını gerçekleştirme konusunda milletimizin ve devletimizin potansiyeline güveniyor ve ulusal hedeflerimizi gerçekleştireceğimize inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

TÜBA Asli Üyesi ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan’ın moderatör olarak görev yaptığı ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarlarına Genel Bakış-I’ adlı ilk oturumda; Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmokokinetik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercüment Karasulu ve TÜBA Asli Üyesi ve ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı konuşmacı olarak yer aldılar.

İkinci oturum ise; ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarlarına Genel Bakış II’ başlığı altında Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda; ODTÜ-Merkezi Laboratuvar Yönetim Kurulu Üyesi ve GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Harran Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Nihat Dilsiz ile TÜBA Asli Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin sunum yaptı.
 
Çalıştay’ın 2. günü, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’ın yönetiminde ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarlarının Akademik Çalışmalara Olan Katkısı’ başlıklı 3. oturumla başladı ve oturum TÜBA Asli Üyesi ve Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz'ün katılımıyla gerçekleştirildi. 

Çalıştay, ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarlarının Sanayi, Kamu ve Bölgesel Gelişmeye Olan Katkısı’ ve ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarları’nın Mevcut Durumu, Sorunları ve Hedefleri-I’ adlı 4. ve 5. oturumla devam etti. Ardından ise sonuç raporunun yer aldığı ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarları’nın Mevcut Durumu, Sorunları ve Hedefleri-II’ adlı oturumla kapanış gerçekleştirildi.
 

İlgili Fotoğraflar