TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran, ‘Dünya Sağlık Örgütü Bilimsel Konseyi’ne Seçildi

TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran, ‘Dünya Sağlık Örgütü Bilimsel Konseyi’ne Seçildi

TÜBA Asosye Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran, Dünya Sağlık Örgütü - Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (International Agency for Research on Cancer, IARC) tarafından 13-14 Mayıs 2015 tarihlerinde Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleştirilen 57. Yönetim Kurulu oturumunda IARC Bilimsel Konsey (IARC Scientific Council) üyeliğine seçildi.

Her üye ülkenin bir bilim insanı ile temsil edildiği Bilimsel Konsey’de 2015-2019 yılları arasında 4 yıl süreyle görevlendirilen Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran üye seçilmiş olmasıyla ilgili yaptığı açıklamada: "Prevantif Onkoloji ana bilim dalında uzun yıllardır üzerinde çalışmakta olduğum, kariyerimin çok önemli odaklarından olan kanserden korunma konusunda, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu alanda özelleşmiş saygın bir ajansı olan IARC'ın Bilimsel Konseyi’ne aday gösterilmiş ve seçilmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ülkemizin de yer aldığı coğrafya ve temsil ettiği sosyo-kültürel özellikleri taşıyan ülkeler önde olmak üzere kanserden korunma üzerine dünya genelinde bilimsel ve etkili yöntemlerin geliştirilmesi konusunda Konsey aracılığıyla katkı vermeye çalışacağım." dedi.

IARC, 1965 yılında 18. Dünya Sağlık Asamblesi’nde alınan kararla kurulmuş, merkezi Fransa/Lyon’da bulunan bir Dünya Sağlık Örgütü ajansıdır. Aralarında Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, İsviçre, Kanada, Rus Federasyonu’nun da bulunduğu 25 üye ülke ile temsil edilmektedir. IARC’ın misyonu kanserden korunmayı sağlamak üzere kanser araştırmalarını yapmak ve yönlendirmektir. Çalışma başlıkları arasında kanserin nedenleri ve kanserden korunma yollarının belirlenmesi, dünya çapındaki kanser kayıtlarının organizasyonu yoluyla dünyadaki kanser yükünün doğru ölçümü, kanser araştırmaları için uluslararası ortaklıkların yaratılması, eğitim ve sertifika programlarının düzenlenmesi, kanıta dayalı küresel kanser kontrol politikalarının belirlenmesi yer almaktadır. Merkezinde 50’nin üzerinde ülkeden 300 bilim insanı görev almakta ve çalışmalar Yönetim Kurulu ve Bilimsel Konsey olmak üzere iki kurul aracılığı ile yönlendirilerek denetlenmektedir.

Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran kimdir?

Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran, Tıp Doktoru ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanlığı unvanlarını Hacettepe Üniversitesi’nden aldı. temel çalışma konuları; kanserden korunma, genel epidemiyoloji, kanser epidemiyolojisi, klinik epidemiyoloji ve biyoistatistik olan Prof. Hayran, Halk Sağlığı Uzmanlığı'nı Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünü tamamlayarak elde etti. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI), Avrupa Kanser Araştırmaları ve Tedavisi Organizasyonu (EORTC), A.B.D.'de Michigan Üniversitesi ve İtalya'da Pavia Üniversiteleri tarafından düzenlenmiş klinik araştırma yöntemleri, epidemiyoloji, biyoistatistik ve kanser kontrolü konulu sertifika programlarına katılmıştır. 2001-2003 yılları arasında Pittsburgh Üniversitesi Kanser Enstitüsü'nde (UPCI) Kanser Kontrolü ve Prevansiyon ünitesinde uzman araştırıcı (research fellow) olarak çalıştı. Aralarında UNICEF, NCI, Cornell Üniversitesi'nin de yer aldığı farklı ulusal ve uluslararası sertifika programlarında eğitmen olarak görev aldı. Son dönemde Johns Hopkins Üniversitesi, Bloomberg Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü ile ortaklaşa gerçekleştirilmekte olan tütün kontrolü üzerine toplum tabanlı saha çalışmalarında yer almaktadır. 2012 yılında TÜBA Asosye Üyesi seçilen Prof. Dr. Kadir Mutlu Hayran halen, H.Ü. Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı, H.Ü. Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Üyeliği ve Raportörlüğü, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Teknik Destek Birimi Koordinatörlüğü ve T. C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, Prevantif Onkoloji Altkurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.