TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner DEMİRER, Avrupa Bilimler ve Sanatlar Akademisi'ne Seçildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner DEMİRER, Avrupa Bilimler ve Sanatlar Akademisi'ne Seçildi

 

8 Kasım 2013 tarihi itibarıyla dünyanın en prestijli akademilerinden biri olan Avrupa Bilimler ve Sanatlar Akademisi’ne (European Academy of Sciences and Arts) ülkemizin ve dünyanın en başarılı bilim adamlarından, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer seçildi. Prof. Dr. Demirer’i Akademi’ye öneren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise konu hakkında “Yaptığı çalışmalarla zaten dünyada takdirle karşılanan üyemizin bir de böylesine önemli bir akademinin aktif üyeliğine seçilmiş olması ülkemiz ve TÜBA adına onur vericidir” dedi.


Avrupa, Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden 25 Nobel ödüllü üyenin de bulunduğu Akademi bünyesindeki 5 Türk bilim insanından biri olan Prof. Demirer, bir yandan yıllarca Amerika ve Avrupa’da çeşitli gruplarla yaptığı çalışmalar,  diğer yandan özellikle Avrupa Kemik İliği Grubu’nda başkanlık döneminde verdiği konferanslar ve yayınlar sayesinde bütün Avrupa’da kısa sürede tanınan bir bilim insanı oldu.

Kök hücre konusundaki çalışmalarına 1992 yılında, özellikle kemik iliği ve kök hücre transplantasyonunun başlatıldığı ve bu konuda dünyanın en ünlü kanser merkezlerinden birisi olan Washington Üniversitesi’ne bağlı Fred Hutchinson Kanser Merkezi’nde başlayan Prof. Dr. Demirer, ülkemizde ve dünyada kanser hakkında yapılan çalışmaların hızla sürdürüldüğünü ve bu konuya yüklü bir bütçe ayrıldığını söylüyor. Prof. Dr. Taner Demirer, özellikle kök hücre mobilizasyonu ve toplanması konusunda yaptığı çalışmalar sayesinde bu konuya öncülük eden ilk anahtar ve rehber makaleleriyle dünyanın en prestijli dergilerinde yer buldu.  Bu konuda Fred Hutchinson Kanser Merkezi’ndeki çalışmalarıyla 34 makalesi yayınlanan Prof. Demirer’e, Enstitü tarafından “Üstün Araştırma Ödülü” verildi. Kök hücrelerin toplanması ve kullanımı konusunda belirlediği birçok esas ise, halen bütün dünyada birçok transplant merkezi tarafından kullanılıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi olarak görevine devam eden Prof. Dr. Taner Demirer, özellikle kök hücre ve kanser çalışmaları ile dünya bilimine katkı sağlamaya devam ediyor.