TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ekmel Özbay: “Geliştirilen kızılötesi kameralar birçok alanda kullanılacak”

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ekmel Özbay: “Geliştirilen kızılötesi kameralar birçok alanda kullanılacak”

Bilkent, ODTÜ ve Gazi Üniversitelerinden araştırmacıların işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Kalkınma Bakanlığı, MSB ArGe ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından desteklenen projeler kapsamında InGaAs temelli yüksek performanslı kamera teknolojisi üzerine uzun süredir yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'nin ilk milli kamerası üretildi.
 
TÜBA Asli Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, milli olarak geliştirilen yeni nesil akıllı kızılötesi kameraların uzay, havacılık, savunma, güvenlik, sağlık ve ulaşım alanlarında kullanılacağını ifade etti.  İnsan gözünün göremediği yakın kızılötesi dalga boylarında çalışan yeni kameraların uçaklarda kullanılmasıyla sis nedeniyle uçak seferlerinin iptali gibi problemler son bulacak. Kameralar, uçak içine takılabilecek, pistlerdeki ışıklı işaretleri de görebildiği için uçuş güvenliği artacak. Artık uçaklar sisli havalarda rahatlıkla iniş kalkış yapabilecek.
 
Ayrıca trafik kontrol uygulamalarında, araç dışına yerleştirilen yeni nesil kameralar sayesinde araç içi görüntülenebilecek ve plakalar geceleri de okunabilecek.