TÜBA 46. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 46. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA, 46. Genel Kurulu’nu 20 Aralık 2014 tarihinde Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: "Genç Akademi GEBİP’le hızla şekilleniyor "

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar sözlerine Akademi’nin 46. Genel Kurulu’nun başarılı geçmesini temenni ederek başladı ve “TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan’a üyelik beratını takdimimizin ardından aramızda bulunan ulusal medar-ı iftiharımız TÜBA Şeref Üyesi Prof. Gazi Yaşargil Hoca’mız bizlere hitap edecek ve dünya çapındaki engin deneyimini bizlerle paylaşacaklar. Bu yüzden hocamıza ve eşine teşrifleri dolayısıyla şükranlarımı ifade ediyorum ve 46. Genel Kurul’da yıl içinde başarı gösteren üyelerimizi tek tek kutluyor ve bu yıl kaybettiğimiz TÜBA Şeref Üyesi Prof. Burhan Say’ı rahmetle anıyorum” dedi.

TÜBA üyelerinin bir yıl içinde kazandığı başarılardan da bahseden Prof. Dr. Acar ardından “Ödül sahiplerinin sayısı TEÇEP’te 161’e GEBİP’te 335’e ulaştı; önümüzdeki dönem başvurularına göre bu sayıların daha fazla çıkacağını düşünüyoruz. Burada özellikle GEBİP’le Genç Akademi olgusunun bugün kazandığı  içerik ve biçim çalışmalarının sürdüğünü ifade etmek isterim. Genç Akademi’nin ilk örneklerinden biri kabul edilen GEBİP’in hızla şekillendiğini düşünüyorum.

Bilim akademisi olma sorumluluğuyla kuşatıcı kapsatıcı daha kurumsallaşmış bir bilim akademisi olma doğrultusundaki çabalarımız sizin de katkılarınızla sürecektir, hepinize teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan’a Üyelik Beratı takdim edildi

23 Haziran 2014 tarihli 45. Genel Kurul’da TÜBA Şeref Üyesi seçilen Prof. Dr. Mehmet Doğan’a TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar tarafından üyelik beratı takdim edildi.
Söz alarak teşekkürlerini sunan TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan “Bilimle uğraşan her Türk, bu tür bir topluluğun üyesi olmak ister. 1969 yılında ilk uluslararası tebliğimi Almanya’da bir doktora öğrencisiyken sunduğumda seçkin bilim adamları üye oldukları akademilerin üyeleri olarak takdim ediliyordu. O zaman da içimden ülkemin bilim akademisi üyesi olabilme ihtimalimi geçirmiştim. Almanya’dayken bana “Türkler de bilim yapıyor mu? diye soruyorlardı, üzülüyordum… Fakat 1969’dan bu yana aldığımız büyük mesafe beni çok mutlu ediyor” şeklinde konuşmasına devam etti.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu: “Prof. Dr. Burhan Say mükemmel bir akademisyen ve bilim insanıydı”

Vefat eden TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Burhan Say’ın eğitimi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu döneminde güvenilir kromozom analizlerinin, sitogenetik analizlerinin önemini çok iyi biliyordu ve ne anlama geldiğini yorumlamaya ve laboratuvar kurmaya çok ciddi ilgisi vardı. Doğuştan çocuk anomalileri üzerinde tanıların doğru konulması, kromozom anomalilerinin belirlenmesinde büyük katkıları oldu. Çocuklarda sinir sisteminin doğuştan bozukluklarına çok ilgi duyardı.

Prof. Dr. Say, öğrenciyi, asistanı çok severdi, bildiğini çok etkin paylaşırdı. Öğrencileriyle bilim üzerinde tartışmaktan çok hoşlanırdı. Mükemmel bir akademisyen ve bilim insanıydı. Bir mentor olarak bizleri çok etkiledi. Kendisini sevgi, rahmet ve özlemle anıyoruz.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil “Ben 10 yaşındayken bilimin tadını aldım ve hala bırakamıyorum”

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in konuşmasıyla takdim edildi ve “Mikro Nöroşirurjinin Tababete Katkıları” adlı konferansı için dinleyicilerin karşısında yerini aldı.

TÜBA’ya yeni Şeref Üyeleri

Genel kurul Toplantısında gerçekleştirilen seçimlerle TÜBA 3 yeni Şeref Üyesi kazandı. Alanlarında ulusal ve uluslararası başarılara imza atan Prof. Dr. Şinasi Özsoylu, Prof. Dr. Yıldız Bayazıtoğlu, Prof. Dr. Kemal Karpat seçimler sonucunda TÜBA Şeref Üyesi unvanını aldılar.