TÜBA 22. Yılını Kutluyor…

TÜBA 22. Yılını Kutluyor…

2 Eylül 1993 yılında kurulan TÜBA, 7 Ocak 1994’te çalışmalarına başladı ve 22 yıldır bilimsel, idari, mali özerkliğini koruyarak faaliyetlerini sürdüyor.

Akademi’nin ilk başkanı Prof. Dr. Ayhan O. Çavdar ve ikinci başkanı Prof. Dr. Engin Bermek  iki dönem üstüste yani sekiz yıl süresince  görevlerini yerine getirdiler. Ardından seçilen Prof. Dr. Yücel Kanpolat ise 2008’den 2012 yılına dek Akademi başkanlığını sürdürdü ve TÜBA’nın Haziran 2015 tarihinde yapılan genel kurulunda gerçekleştirilen seçimler sonucunda Ağustos 2012’de göreve gelen Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ikinci kez başkan seçildi.

2015 yılı itibarıyla 22. yılını kutlayan TÜBA’nın Türkiye’nin milli akademisi olma sorumluluğunun öneminin ne denli büyük olduğunun farkındalığıyla hareket ettiğini söyleyen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar sözlerine şöyle devam etti: “TÜBA, dünyanın diğer akademilerinde olduğu gibi bilimsel çalışmalarıyla topluma yön vermiş 205 bilim insanını çatısı altında bir araya getirmiş bulunuyor. TÜBA, temel kuruluş amacı olan bilimsel konularda topluma ve ülke yönetimine bilimsel danışmanlık yapma görevini büyük bir titizlikle yerine getiriyor. Kök hücre, kanser, bilim eğitimi programları, akademi üyeleri ve ülkemizin önde gelen bilim insanlarının verdiği konferans ve seminerler, bilim akademileri ve bilim akademileri çatı kuruluşları ile birlikte yürüttüğü uluslararası çalışmalar, yayın faaliyetlerinin yanı sıra bilim insanlarını teşvik ve biliminsanlarına destek olmak hedefiyle düzenlediği ödül programları ile dünyadaki bilim ve teknolojiye katkı düzeyinin artırılmasına yönelik hem pozitif hem de sosyal bilimlerin tüm alanlarını kapsayacak çalışmalar yürütüyor.

Akademi olarak bütün bu faaliyetleri bilimin gücünün bir toplumu dolayısıyla ülkeyi ve en nihayetinde dünyayı nasıl değiştireceğinin yadsınamaz bir gerçek olduğu motivasyonuyla yerine getiriyoruz.” dedi.