TDBAB Genel Kurulu ve “Türk Dünyası’nda Akademik İş Birliği” Konulu Bilimsel Toplantı Gerçekleştirildi
Geçen yıl kurulan ve 2015-2016 dönem başkanlığını Kazakistan Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Murat Zhurinov’un yaptığı Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği’nin (TDUBAB / The Union of Academies of Sciences of The Turkic World) bu yıl düzenlenen 2.Genel Kurul Toplantısı ve Bakü Türkoloji Kongresi’nin 90. yılı anısına “Türk Dünyası’nda Akademik İş Birliği” konulu bilimsel toplantı, TÜBA ev sahipliğinde 21 Ekim 2016 tarihlerinde Green Park Hotel Ankara’da gerçekleştirildi.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TDBAB 2016-2017 Dönem Başkanı
Azerbaycan İlimler Akademisi, Kazakistan Milli Bilimler Akademisi, Kırgızistan Milli Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi, Uluslararası Türk Akademisi (UTA), Tataristan Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nin üye olduğu ve sekretarya hizmetleri UTA tarafından yerine getirilen Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği’nin II. Genel Kurul toplantısında, Önümüzdeki dönemde birlik tarafından yapılacak faaliyetler ve gündemdeki diğer konular görüşüldü, 2016-2017 dönem başkanlığını TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın yürütmesi kararlaştırıldı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar “Türk Dünya’sında akademik iş birliğini güçlendirmeliyiz”
Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmasında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar, 2015-2016 dönem başkanı Murat Zhurinov ile UTA Başkanı Darkhan Kydyrali’ye ve diğer Akademi başkan ve temsilcilerine teşekkür etti ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin, özerk cumhuriyet akademilerinin ya da Türk Dünyası ile ilişkisi olan Moğolistan, Macaristan gibi ülkelerin akademilerinin birliğe üye olarak iştiraklerinin de hedefler arasında olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Acar 2016-2017 başkanlığını devraldığı Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği Genel Kurul açılışında büyük Türk milletine karşı bilim insanları olarak sorumluluklarının fazla olduğunu dile getirdi ve “Bu çerçevede birliğimizin gelişmesi yönünde gayret göstereceğiz. Dünyada bilim akademileri, bilimsel kuruluşlar ve bilim insanları, zaman zaman ülkeler arasında ortaya çıkan bazı gerginlik ve çatışmalara rağmen ilişkilerini kesmemeleri gereken bir pozisyondadırlar. Günlük, politik, siyasi tartışma ya da farklılıkların ötesinde, ilim insanları olarak biz, aramızdaki bağlantıyı sürekli açık tutmak zorundayız. Gerek TÜBA olarak bizim tarafımızdan gerekse Türkiye’deki ve diğer kardeş ülkelerde bulunan bilim, eğitim ve teknolojiye dair kurum ve kuruluşlar tarafından iş birliği imkânlarının değerlendirilmesi gerekiyor. Dönem başkanlığım süresince birkaç toplantı yapmayı iş birliğimizi geliştirmek adına özellikle istiyorum.” dedi.
Bakü Türkoloji Kongresi’nin 90. yılı anısına “Türk Dünyası’nda Akademik İş Birliği” konulu bilimsel toplantıda da görüldüğü üzere, BAKÜ Kongresi’nin ne denli zor şartlarda gerçekleştirildiğinin altını çizmek isterim diyen Prof. Dr. Acar, “Bugün tarihi önemini daha iyi kavradığımız bir olay olarak değerinin çok farkındayız. Türk Dünyası’nın farklı yerlerini gezmiş 131 Türk bilim insanının gerçekleştirdiği BAKÜ Kongresi’nin Türk tarihi ve halkları arasındaki iş birliği açısından önemini biliyoruz. Bu bilim insanlarının bir kısmı o dönemin Sovyet yönetimi tarafından öldürülmüş, pek çoğu sürgüne ve eziyete maruz kalmıştır. Yüksek ihtimalle tamamı ebediyete intikal etmiştir. Bu kahramanları rahmetle anıyoruz. Miraslarını canlı tutmamız ve geliştirmemiz de bizim vazifemizdir diye düşünüyorum.” dedi.
Genel Kurul’da ayrıca bir sonraki dönem başkanlığını Azerbaycan’ın üstlenmesine karar verildi. Ortak yeni yayınların paylaşımı, bilim insanı değişimlerini destekleme ve pek çok ortak projeyi gerçekleştirmek üzere mutabakata varıldı.
“Türk Dünyası’nda Akademik İş Birliği” konulu bilimsel toplantı; TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan “Kadim Türk Yazıtları ve Akademik İş Birliği”, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çufalı “BİDEB Burs ve Destek Programları”, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Habibbeyli “Türkoloji Kurultayı ve Türk Dünyası’nda İlmi ve Medeni İlişkiler Meselesi” ve Prof. Dr. Möhsün Nağısoylu “I. Türkoloji Kurultayı Azerbaycan ve Türk Dünyası”, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Öner’in “Bakü Türkoloji ve Türk Dünyası” ve son olarak Uluslararası Türk Akademisi daimî sekreteri Askhat Kessikbayev’in sunumuyla son buldu.
Genel Kurul ve bilimsel toplantı sonrasında, 22-23 Ekim tarihlerinde, TÜBA ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nce (NEÜ) ortaklaşa organize edilen, Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) ve TDBAB temsilcilerinin katıldığı Konya ve Kapadokya’yı içeren sosyal program gerçekleştirildi. Bu çerçevede, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Habipbeyli ve NEÜ Rektörü ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen “Sosyal Bilimler Makale Yarışması” Ödül törenine katılarak birer konuşma yaptılar ve kazananlara ödüllerini verdiler.