Prof. Dr. E. Fuat Keyman Vefat Etti
Sabancı Üniversitesi (SÜ) Kurumsallaşma ve Toplumsal Katkı Süreçlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Emin Fuat Keyman vefat etti.
Demokratikleşme, küreselleşme, uluslararası ilişkiler, Türkiye-AB ilişkileri, Türk dış politikası ve sivil toplum gelişimi konularında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan, SÜ İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Keyman’a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve akademi camiasına baş sağlığı dileriz.
Prof. Dr. E. Fuat Keyman Kimdir?
1958’de doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden 1981'de, aynı bölümdeki yüksek lisansından 1983'te mezun oldu. Carleton Üniversitesi'ndeki Uluslararası İlişkiler ve Karşılaştırmalı Siyaset üzerine doktorasını 1991 yılında tamamladı. Wellesley College ve Harvard Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalarını yaptı. 1997 yazında Carleton Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.
1994-2002 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde 2002-2010 yılları arasında Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde ders verdi. Fuat Keyman, son dönemde Sabancı Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevini yürüttü ve uluslararası ilişkiler alanında dersler verdi.
2013 yılında, 7. Tasam Stratejik Vizyon Ödülleri kapsamında Stratejik Vizyon Sahibi Bilim İnsanı Ödülü kazandı. Prestijli birçok ulusal ve uluslararası kuruluşun danışma kurulu üyeliğini yürüten Keyman, çok sayıda önemli uluslararası akademik derginin yayın kurulunda da görev yaptı. Aynı zamanda, Avusturya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (OIIP) ve Küresel Çoğulculuk Merkezi’nin bilimsel danışma kurullarında görev almaktadır. Peter Berger ve Samuel Huntington’ın Çoklu Küreselleşmeler (Many Globalizations); Sürdürülebilir Kent Politikaları: Yaşam Kalitesi Açısından Türkiye’de Kent-Bölgeler; Türkiye’de Denge ve Denetlemenin Güçlendirilmesi, SIDA, İsveç; “Enacting European Citizenship” 7. Çerçeve Programı; 21. Yüzyılda Devlet (Türkiye Direktörü); Türkiye’de Sivil Toplumun Haritalandırılması, CIVICUS gibi çeşitli projelerin araştırma direktörlüğünü yürütmüş, kentleşme konusunda Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Türkiye Konseyi’nden destek aldı. Akademik çalışmalarının yanı sıra, 2002 yılından bu yana çeşitli gazete köşe yazıları ve televizyon programları aracılığıyla küresel bağlamda Türkiye hakkında düşünce ve analizlerini topluma aktardı.
Gelecek Siyaseti - Küreselleşme Devlet Demokrasi ve Kimlik (Evren Balta ile beraber, 2022); Sekiz Kentin Hikayesi (Berrin Koyuncu-Lorasdağı ile beraber, 2020); Kürt Sorunu: Yerel Dinamikler ve Çatışma Çözümü (Ayşe Köse ile beraber, 2019); Istanbul: Living with Difference in a Global City (Nora Fisher-Onar ve Susan C. Pearce ile beraber, 2018) (İstanbul: Küresel Bir Şehirde Farklılıklarla Birlikte Yaşamak); Turkey, The Arab Spring and Beyond (Bülent Aras ile beraber, 2016) (Türkiye, Arap Baharı ve Ötesi); Türkiye’nin Yeniden İnşası (Remaking Turkey, 2013); Küreselleşme, Devlet, Kimlik, Farklılık: Uluslararası İlişkiler Kuramını Yeniden Düşünmek (2000)’in arasında bulunduğu 30’a yakın kitabın yazarı oldu ve editörlüğünü yaptı. Keyman ayrıca Journal of Democracy, Third World Quarterly, European Journal of Social Theory, Theory Culture & Society ve Review of International Political Economy, Journal of Balkan and Near Eastern Studies’in de aralarında bulunduğu prestijli uluslararası dergilerde çok sayıda makale yazdı.